Són moltes les entitats socials i ONG a les quals els hi manquen recursos per fer front a les necessitats tecnològiques actuals. DONO és una iniciativa que fa de pont entre les grans companyies tecnològiques i les entitats socials amb l’objectiu d’evitar una escletxa tecnològica i promoure la transformació digital del Tercer Sector.
¿Què és DONO?
DONO, és un programa de distribució de donacions i descomptes per a productes i serveis tecnològics, adreçats al tercer sector. Els seus donants són empreses com Adobe, Amazon Web Services, Autodesk, Bitdefender, Box, Cisco, Google, Microsoft, Symantec, Tableau i Vodafone. L’objectiu d’DONO és facilitar la transformació digital de les entitats socials perquè, gràcies a la tecnologia, puguin complir la seva missió i generar un impacte positiu en la societat.
A Espanya, el projecte DONO està gestionat per ILUNION Tecnologia i Accessibilitat, com a soci de l’entitat nord-americana TechSoup. Ambdós formen part de la TechSoup Global Network, una xarxa formada per 70 organitzacions internacionals que tenen l’objectiu d’empoderar les entitats no lucratives i contribuir així a multiplicar el seu impacte positiu en la societat mitjançant l’ús de la tecnologia.
DONO compta amb un ampli catàleg de solucions per a les entitats sense ànim de lucre elegibles.
Qui pot beneficiar-se’n?
El projecte està orientat a entitats sense ànim de lucre que compleixin amb els criteris d’elegibilitat de DONO, disponibles en aquest enllaç.
Per què un projecte de productes tecnològics per al Tercer Sector?
Per a DONO, les entitats del Tercer Sector s’enfronten als següents reptes:
• Actualització tecnològica: invertir en tecnologia suposa un esforç, per això és important la planificació i adquisició d’equips o l’actualització d’eines informàtiques.
• Ciberseguretat: ajuden a les entitats a la protegir les seves dades davant les noves formes de delinqüència amb antivirus i software per fer còpies de seguretat.
• Núvol: sense perdre de vista les possibilitats de la informàtica més tradicional, consideren que és hora d’investigar els avantatges dels serveis del núvol o cloud.
• Automatització de processos: promouen la gestió de forma segura de les dades de donants o dels usuaris de les entitats, mitjançant CRM. Assenyalen que, aquests productes són una important tendència per a aquest any, ja que a més faciliten el compliment amb el Reglament General de Protecció de Dades (GDPR), que entra en vigor el proper 25 de maig de 2018.
• Comunicar de manera efectiva: gràcies a Google i el seu programa Google4NonProfits, les entitats poden millorar el seu posicionament en cercadors amb fins $ 10,000 de publicitat AdWords cada mes per fer campanyes amb paraules clau.
Com funciona?
Per sol·licitar el software, cal registrar la nostra entitat i enviar la documentació que ens sol·liciten, per tal que DONO validi el compte i verifiqui l’elegibilitat de la mateixa. En un període aproximat de 5 dies hàbils DONO ens donarà resposta.
Un cop validada, i segons les característiques de la nostra entitat, podrem accedir al catàleg de productes del programa que en cada cas tindrà les seves particularitats. És important llegir detingudament la política de cada donant, ja que pot canviar (disponible a la secció “Socis Donants”).
Per exemple, el programa Microsoft ofereix a les entitats elegibles tant llicències “on premise” com al núvol. A partir de l’1 d’abril, Microsoft non-profits va anunciar una sèrie de millores en el seu programa que s’ajusten més a les necessitats de les entitats i permeten que es beneficiïn encara més organitzacions. En aquestes millores destaquen:
- Un Programa de Donacions, gràcies al qual les entitats poden sol·licitar fins a 50 llicències d’usuari dels productes disponibles, en un període de dos anys, excepte en servidors o productes restringits com Windows OS – Get Genuine.
- Un Programa de Descomptes, on les entitats podran comprar llicències addicionals (un cop esgotada la quota en donació) i també productes Premium “on-premises” de Microsoft, com Office Professional 2016 i Visio Professional. Aquest Programa de Descomptes estarà disponible en breu.
Es poden fer tantes peticions com es desitgin, excepte en productes restringits com Windows OS – Get Genuine. El lliurament del producte té lloc entre una i dues setmanes des de la tramitació de la comanda.
Per cada comanda processada, es pagarà un import en concepte de tarifa administrativa, però es garanteix un estalvi d’entre el 90 i el 96% respecte al cost del mercat.
A més, DONO ofereix un servei de consulta i assistència telefònica gratuïta a totes les entitats registrades per resoldre possibles dubtes sobre el productes sol·licitats: antivirus, sistemes operatius, software de disseny, back-up, etc.
Resultats
El projecte va començar fa 11 anys i avui, compta amb la participació de gairebé 6.200 entitats que han sol·licitat un total de 162.629 productes i llicències. El valor de mercat acumulat dels productes que segons DONO han canalitzat a les entitats del Tercer Sector supera els 52 milions d’euros.
Per categories de producte, els més sol·licitats han estat els entorns servidors i llicències d’accés d’usuaris, seguit d’antivirus i back-up, paquets ofimàtics, sistemes operatius, electrònica de xarxa i comunicacions, i paquets de disseny gràfic.
I la teva entitat, ja està aprofitant els serveis de DONO?
Si voleu informació o assessorament sobre el projecte podeu contactar amb DONO directament i us assessoraran. Per a consultes de tipus més general podeu posar-vos en contacte amb l’equip de m4Social a través del correu electrònic hola@m4social.org.
Si després de llegir aquest article tens un moment, t’agrairem que responguis a aquestes 3 preguntes ràpides, moltes gràcies!
Fonts: