El m4social Day es presenta com l’esdeveniment tecnològic del sector social

28 novembre 2016

Temps de lectura 3 minuts

La iniciativa m4Social va acollir el passat dijous 24 de novembre la seva primera jornada #m4Socialday, “Les Tic x la inclusió social”, a l’Auditori de Barcelona Activa, entre un panell de ponents de gran nivell i amb les inscripcions completes, posicionant-se com l’esdeveniment tecnològic del sector social.

“Hem de fer que passin coses [al món tecnològic] amb retorn social”, va demanar Sara Díaz, directora de Formació i Innovació de Barcelona Activa, a l’acte d’obertura. Per la seva banda, la Comissària de Tecnologia i Innovació Digital de l’Ajuntament de Barcelona, Francesca Bria, va alertar de la importància d’acabar amb l’escletxa digital entre edats i sexes perquè la innovació sigui “col·lectiva”.

Aleix Valls, director de la Fundació Mobile World Capital Barcelona, va destacar que amb la tecnologia mòbil les entitats tenen l’oportunitat de recolzar a més persones en risc d’exclusió, ja que gràcies a aquest dispositiu poden ampliar el seu abast. Això sí, va avisar: “No [crear] TIC per Tic; això seria pirotècnia”, sinó desenvolupar tecnologia “que incrementi l’apropament a les persones”.

 

 

A la taula rodona, la directora general de GSMA, Therese Jamaa, va posar diversos exemples de tecnologia amb impacte social i va destacar la xifra de 5.000 milions de telèfons mòbils que hi ha avui dia a tot el món, posant en evidència que aquest és un dispositiu bàsic per fer “que les nostres vides millorin”.

“Per molt bona que sigui la tecnologia, si no hi ha una cultura, un hàbit, un interès… no serveix per a res”, va advertir per la seva banda l’enginyer Lluís Miret, que recolza fermament el valor social del mòbil. Toni Espiral, director general de la ONG Ampans, va afegir que, des de la seva experiència i després d’haver emprès alguns projectes innovadors dins de la seva organització, recomana a les entitats compartir despeses i projectes, així com també tenir en compte la comercialització de la seva solució.

Després d’unes ponències tècniques de Barcelona Activa i Acció sobre recolzament a l’emprenedoria i finançament respectivament, Antoni Gutiérrez-Rubí, director d’Apps4citizens, va presentar “Les 10 apps amb major impacte social”, una llista que va permetre als assistents tenir exemples i referències de solucions mòbils exitoses.

Per últim, el director de la Taula, Toni Codina, va aprofitar per a presentar el primer repte de m4Social, que intentarà donar solucions tecnològiques a l’allotjament inclusiu i que celebrarà la seva primera jornada de co-creació amb entitats i emprenedors el pròxim dimecres 30 de novembre.

 

Diagnòstic de la digitalització del sector social

Així, la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya impulsarà la realització d’un informe sobre l’estat de la digitalització del sector social, amb l’objectiu de fer un diagnòstic que permeti donar un recolzament adequat -a través de m4Social- a les entitats i ONG, segons va anunciar a la clausura Oriol Illa, president de la taula.

Illa va admetre que les entitats estan endarrerides en aquest aspecte ja que han estat atenent l’emergència social que s’ha viscut en els últims anys, recolzant a les persones i col·lectius més vulnerables.

També a l’acte de clausura de la jornada, la consellera de Treball, Assumptes Socials i Família, Dolors Bassa, va anunciar la intenció del Govern de la Generalitat de sumar-se com a soci a la iniciativa m4Social, juntament amb l’Ajuntament de Barcelona, l’Obra Social La Caixa i la Fundació Mobile World Capital Barcelona.

Per la seva banda, la Tinent d’Alcalde de Drets Socials de l’Ajuntament de Barcelona, Laia Ortiz, va destacar les “coproduccions exitoses” entre comunitats, institucions públiques i empreses, com la que encapçala m4Social.

 

Pots consultar les presentacions projectades en les ponències en aquest enllaç, així com les fotografies en aquest altre.