Els polítics volen el seu minut de glòria al món de la tecnologia digital

13 octubre 2016

Temps de lectura 2 minuts

Per primera vegada, un president de l’Assemblea General de las Nacions Unides (ONU), donarà un discurs al Web Summit 2016 que tindrà lloc a Lisboa d’aquí poques setmanes. Però Mogens Lykketoft no hi estarà sol. El director de la Organització Mundial del Comerç (OMC), Roberto Azevedo, també participarà a la mateixa intervenció.

El Web Summit és l’esdeveniment de tecnologia i startups més important d’Europa, perquè reuneix les grans empreses així com emprenedors de diferents mides. La participació de líders polítics en aquest congrés de quatre dies fa patent l’interès global pel món online.

Com explica Medium en aquest article, a l’edició anterior del Web Summit, l’autor del supervendes “El codi Da Vinci”, Dan Brown, va vaticinar aquest interès amb una declaració que no va passar ni molt menys desapercebuda: “Those creating the technology of tomorrow will do more to influence the future of human spirituality than will all the religious leaders combined” (“Aquells que creen la tecnologia del demà influiran més en el futur de l’espiritualitat de la humanitat que tots els líders religiosos junts”).

Així de senzill. La tecnologia modelarà no només les nostres vides sinó la nostra espiritualitat. És per això que és important que els qui estant ideant, dissenyant i modelant la tecnologia es regeixin per codis ètics i treballin de la mà d’altres disciplines -per exemple, de filòsofs-, tal i com va proposar la professora de la Facultat de Filosofia de la Universitat de Barcelona (UB) Begoña Román, al marc del Congrés Tic Salud celebrat el passat mes de setembre.

Fins ara, cap polític havia pres protagonisme al Web Summit, però aquesta any nombrosos líders mundials hi seran, tot i tractar-se de la vigília de les eleccions als Estats Units. El cert és que sovint s’acusa els tecnòlegs de crear noves tecnologies a esquenes de les conseqüències socials i morals i també a esquenes dels polítics i reguladors. És per això que el congrés està expandint el seu radi de conversa cap a terrenys que van reivindicant un espai per poder donar la seva opinió, inclòs també el dels emprenedors socials que es dediquen a desenvolupar idees que no només tenen impacte econòmic sinó que busquen l’impacte social.