En marxa un grup motor per impulsar l’accessibilitat universal als municipis

4 maig 2017

Temps de lectura 2 minuts

L’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i COCEMFE Barcelona posaran en marxa el Grup Motor que impulsarà l’accessibilitat i la igualtat d’oportunitats als municipis metropolitans, prenent com a punt de partida les prioritats que van sorgir ahir a la jornada “L’Accessibilitat Universal, una estratègia metropolitana”, celebrada al Citilab de Cornellà de Llobregat.

Anxo Queiruga, president de la Confederació Espanyola de Persones amb Discapacitat Física i Orgànica (COCEMFE), va subratllar que “l’accessibilitat universal és una assignatura pendent del conjunt de la societat,  i cal  fer un esforç en qüestions bàsiques com l’educació i el treball, ja que és inacceptable que la desocupació de les persones amb discapacitat dupliqui la mitjana de les persones a l’atur”.

90 tècnics municipals i representants d’entitats de persones amb discapacitat van definir les prioritats en l’accessibilitat dividits en tallers participatius. Aquests tallers van tractar sobre quatre temàtiques: accessibilitat al territori i l’edificació; accessibilitat en els mitjans de transport públic; accés de la ciutadania als serveis de l’administració i transformació digital i innovació social.

En matèria d’accessibilitat TIC, l’AMB va anunciar que contactarà amb els grans operadors de tecnologies com Google i Waze amb l’objectiu d’impulsar itineraris accessibles per a tothom.

Aquesta va ser una de les peticions dels grups de treball dedicats a la Innovació Social i l’Accés als Serveis de l’Administració; també es va demanar més formació per als ciutadans i treballadors de l’administració. El grup va destacar la necessitat que es dediqui més pressupost i que s’entengui que els diners dedicats a la innovació social no són un una despesa, sinó una inversió pel conjunt de la societat.

En termes del transport públic, els participants van puntualitzar que encara que l’AMB és un referent en l’accessibilitat als seus vehicles i instal·lacions, cal millorar en aspectes com la comunicació per a persones amb discapacitat sensorial; l’accessibilitat física, per tal d’eliminar graons i buits o treballar en formació, informació i sensibilització per superar les barreres en l’actitud de les persones que treballen en empreses de transport públic. També es va reflectir la necessitat d’inversió en aplicacions mòbils que puguin ser utilitzades per  tothom, independentment de la seva discapacitat.