Hacktivisme: descobreix com utilitzar les teves habilitats tecnològiques pel bé comú

11 juliol 2017

Temps de lectura 3 minuts

Què és el hacktivisme, i per què t’interessa? La paraula ve de hacker i d’activisme, ja que el o la hacktivista és una persona que fa servir els ordinadors i internet de manera subversiva amb l’objectiu de provocar un canvi social i defensar certs valors, com ara la llibertat d’expressió, els drets humans o la llibertat d’informació. No es tracta de dur a terme actes maliciosos ni, necessàriament, fer el que es coneix estrictament com ‘hackejar’: es tracta de fer servir les eines i habilitats digitals que ja tenim i utilitzar-les per una causa en la qual creiem.

Per on començar, doncs? Aquí proposem un llistat d’idees sobre com començar la teva carrera de hacktivista, sigui des de l’ordinador de casa, en línia amb ONGs (Voluntarios ONU busca des de traductors a desenvolupadors d’apps) o creant una xarxa sense censures (com ara Freenet, internet descentralitzat encriptat), o de forma col·laborativa, a través de, per exemple, hackatons socials que busquen crear eines que serveixin per millorar aspectes de l’habitatge, l’educació o la integració social al nostre país.

1) Busca inspiració: busca un projecte que t’apassioni i que et necessiti. Per exemple, Data Refuge és un web que emmagatzema articles científics i de difusió sobre el canvi climàtic, amb l’objectiu de combatre el negacionisme del govern actual nord-americà. O també hi ha Tech Stands Up, un moviment que va néixer dels programadors de San Francisco per combatre les regulacions i censura que alguns governs imposen a la xarxa i les noves tecnologies. Per buscar la teva causa digital, pots fer una cerca a GuíaONGs.  

2) Viatja a l’estranger: la teva experiència amb les noves tecnologies pot resultar molt útil a països amb menys recorregut tecnològic. Una opció seria, per exemple, convertir-se en mentor digital a Gaza, a través de l’organització Gaza Sky Geeks. El seu objectiu és importar, de manera temporal, programadors, desenvolupadors web, experts en UX, product managers i dissenyadors, entre altres, perquè passin els seus coneixements a les start ups locals, la majoria de les quals tenen un component social.

 

 

3) Participa en un hackaton: si estàs aquí, ja sabràs que és un hackaton, però t’havies plantejat mai participar-hi? Un hackaton social busca solucionar un problema específic a través de la pluja d’idees i de la col·laboració de persones amb diferents habilitats tecnològiques. A finals de l’any passat, m4Social va proposar el Repte d’Habitatge Inclusiu per crear una app que donés suport al lloguer social, i va premiar a Nonius, una tecnologia que busca adaptar-se a les necessitats de cada usuari dels habitatges socials. Més recentment, també en el marc d’m4Social, es va celebrar l’ideaton d’inclusió social SmartCATchallenge, on es van presentar idees com The EyeHarp o Wheris, i els guanyadors del qual es coneixeran el 19 d’octubre. Els hackatons serveixen per proporcionar idees i per promoure la creació d’eines socials, però també presenten avantatges pels seus participants.

Com explica Eugenia Gallardo, cofundadora d’Inspira’t i participant en el Hackathon for Social Good, l’experiència li va servir tant per fer networking com per veure el seu projecte des d’un punt de vista extern, i així poder millorar-lo. Fa unes setmanes, amb l’objectiu de millorar l’eficiència en la contractació pública, la Generalitat va celebrar l’ideaton #IDEATÓDadesObertes.

4) Crea o participa en projectes de codi obert pel bé social: a la xarxa trobaràs, per exemple, Google Summer of Code, que emparella estudiants de programació amb mentors per tal de desenvolupar idees en codi obert, i als Estats Units tenen Civic Tech Issues, un catàleg de projectes socials a la recerca de programadors. Amb tot, la manera més fàcil de trobar projectes de codi obert és a través de la plataforma GitHub, on pots realitzar una cerca amb paraules clau com ara «impacte social» o «bé social» (tot i que en anglès sortiran més opcions), i t’apareixeran projectes en els quals pots col·laborar, per exemple: Awesome tech for good.

5) Fes de voluntari: si no tens prou coneixements de programació, hi ha altres maneres d’ajudar a través de les tecnologies. Per exemple, la Junta d’Andalusia ha creat Redes Sociables, on es busquen professors voluntaris que puguin ensenyar, a través de tallers i cursos en persona o en línia, a fer ús de les TIC. Una altra opció seria col·laborar amb la Fundació Vicente Ferrer a través del seu programa de voluntariat digital.

6) Nomina una ONG perquè sigui beneficiària d’un hackaton: L’empresa AngelHack és una de les principals promotores de hackatons pel bé social arreu del món, i a través d’aquest formulari pots nominar una ONG perquè en sigui la beneficiària.

 

Font:

Stop Slacking, Start Hacking: 6 Ideas For Using Your Tech Skills For Good. Disponible a: http://www.causeartist.com/stop-slacking-start-hacking-6-ideas-using-tech-skills-good/