En un context en què la ciberdelinqüència creix a un ritme molt accelerat, 2 de cada 3 entitats encara no té un pressupost assignat per protegir-se adequadament davant possibles atacs informàtics. Amb l’objectiu d’impulsar la ciberseguretat al tercer sector social, des de m4Social hem començat a treballar amb l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya per identificar les necessitats del sector, elaborar un full de ruta compartit i protegir-nos millor.
En aquest marc, l’equip de m4Social i representants de diverses entitats federades de la Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, hem visitat la seu de l’Agència per iniciar aquest procés de treball conjunt.
En entorns com el nostre sector, on les persones estan al centre de l’atenció i treballem amb dades sensibles, és especialment important garantir la seguretat informàtica dels nostres equips i de les dades amb què treballem. Un mal ús de les dades i de la informació pot afectar, i molt, la vida de les persones a les quals acompanyem. De fet, L’Agència de Ciberseguretat de Catalunya atén un atac de ciberseguretat cada 4 hores i totes, entitats i persones individuals, podem ser-ne víctimes. Una bona protecció i una ràpida capacitat de resposta ajudaran a minimitzar-ne l’impacte. “Tothom pateix i patirà atacs, amb conseqüències o sense. Som aquí per ajudar-vos a protegir-vos millor i evitar arribar a situacions extremes. Comparat amb el cost que suposa recuperar-se d’un atac, la ciberseguretat no és cara”, apunta Ignacio Pérez Garcia, director d’Estratègia d’Àmbits de l’Agència.
A través de la col·laboració amb aquest organisme, l’objectiu és acompanyar les entitats del tercer sector social en la implementació d’un model de ciberseguretat, adaptat a la realitat i complexitat de cada organització. Aquest model permetrà a l’entitat conèixer en quin punt es troba i, a partir d’aquí, definir un pla de seguretat per augmentar el seu grau de protecció. “Som conscients que ningú té recursos ni capacitats infinites. El pla és dinàmic i flexible, no s’exigeix el mateix a totes les organitzacions. Com menys complexa sigui l’entitat, menys esforços haurà de dedicar a la ciberseguretat, però tothom ha de complir uns mínims”, afegeix Pérez Garcia.
Si volem que les entitats socials siguin capdavanteres en la seva acció social, és indispensable que s’adaptin a aquest nou entorn digital per continuar oferint serveis i suport de la manera més eficient, efectiva i segura a les persones que atenen. Si formes part d’una entitat federada a la Taula i t’interessa participar en el procés i impulsar la ciberseguretat a la teva organització, escriu-nos a hola@m4social.org.