La intel·ligència artificial és a tot arreu. Ara també al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona on fins al 17 de març es pot gaudir d’una exposició que obre un espai de debat i fa un recorregut per la història, el funcionament, les possibilitats creatives i els reptes ètics i legislatius de la intel·ligència artificial.
Com percep i comprèn el món la IA? Què podem aprendre d’ella? Qui és l’autor d’una melodia, un text o una imatge creada amb la IA? És la IA responsable dels seus actes? La mostra es divideix en cinc espais i inclou informació, exemples i testimonis que ens permeten reflexionar sobre aquestes i altres qüestions i, sobretot, experimentar amb la intel·ligència artificial en primera persona que fan l’exposició molt atractiva. A través de 25 instal·lacions interactives podem olorar flors d’un arbre extingit al segle passat, posar veu a una composició musical amb l’ajuda de la IA i de la Maria Arnal o ensenyar la IA a mirar diferents objectes.
La visita analitza el paper de la IA en la vida quotidiana, però també les oportunitats que presenta per a la recerca científica i biomèdica, per a la detecció de malalties o per donar suport a l’ajuda humanitària i ho fa a través d’exemples pràctics i concrets on l’ús d’aquesta tecnologia ja ha estat clau.
També és una bona oportunitat per descobrir el paper de la supercomputació com a principal impulsor o com va ser l’any 1955 quan es va utilitzar per primer cop el concepte intel·ligència artificial. Va ser el científic computacional John McCarthy, considerat el pare de la IA, qui el va emprar per definir la ciència i l’enginyeria en la fabricació de màquines intel·ligents. Aquesta és només una de les fites que recull un timeline molt complet que, si teniu temps, us recomanem que trastegeu amb calma.
A més, la mostra també repassa la situació legislativa actual i ens convida a pensar sobre els riscos de desinformació que planteja, els biaixos racials i de gènere que pot generar o la seva capacitat d’incidir en les nostres accions a conseqüència de la gran quantitat de dades que pot tenir sobre nosaltres. De tot plegat en reflexionem en escoltar un discurs d’Obama creat amb IA; col·locant-nos davant un sistema de reconeixement facial, o posant-nos a prova amb un test que ens convida a intentar identificar si un article ha estat escrit per un humà o per la IA.
L’exposició ha estat produïda pel CCCB i el Barcelona Supercomputing Center – Centro Nacional de Supercomputación (BSC-CNS) a partir d’una exposició itinerant original comissionada i organitzada pel Barbican Centre de Londres l’any 2019.