Neix m4Social per portar el mòbil a l’acció social

2 març 2016

Temps de lectura 2 minuts

La Taula Social de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona, l’Obra Social La Caixa i la Fundació Mobile World Capital creen aquesta iniciativa per impulsar l’ús de la tecnologia a la intervenció amb els col·lectius més vulnerables

La Taula d’Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, amb l’Ajuntament de Barcelona, l’Obra Social La Caixa i la Fundació Mobile World Capital han presentat avui la iniciativa m4Social, que té com a objectiu potenciar el costat social del mòbil perquè permeti millorar la vida de les persones i de les comunitats.

m4Social posarà en contacte necessitats socials -detectades gràcies a les 3.000 entitats que formen part de la Taula-, amb desenvolupadors i emprenedors que creïn solucions mòbils i fonts de finançament per aconseguir que esdevinguin una realitat.

La iniciativa vol que aquests mons -social, desenvolupament tecnològic i finançament- conflueixin en un mateix espai, ja que sovint el Tercer Sector no té els recursos, el coneixement o l’experiència per tecnificar les seves accions socials, però en canvi sí que és una necessitat perquè el 95% de la població a Catalunya té dispositiu mòbil, i per tant és una eina imprescindible per aconseguir més i millor impacte social. El sistema per  fomentar la creació de solucions mòbils serà l’organització de hackathons, concursos de programadors als quals es llançarà un repte social, i els participants idearan solucions. m4Social facilitarà l’acompanyament  per tal que aquests projectes vegin la llum i avaluarà el seu impacte social, un tret fonamental de tot el projecte amb què es vetllarà perquè realment la tecnologia estigui al servei de les persones i de les comunitats i millori l’acció social.

En paraules de Laia Ortiz, segona tinent d’alcalde de Drets Socials de l’Ajuntament, “no és tecnologia per tecnologia, sinó tecnologia al servei de les necessitats evidents i de reducció de desigualtats a les nostres ciutats”. A més a més, m4Social i totes les fites que s’aconsegueixin tindran presència a les futures edicions del Mobile World Congress, que es celebra a Barcelona.

Els primers reptes que es llençaran a partir de la tardor de 2016 seran el dret a l’habitatge, la inserció laboral i l’abandonament escolar prematur.

Més enllà de la creació de solucions mòbils, m4social té l’objectiu de formar les entitats socials en capacitats digitals, així com el de presentar el món de l’acció social als emprenedors i desenvolupadors perquè treballin en els seus projectes amb un angle social.

A la seva primera fase, m4social compta amb un pressupost inicial de 552.950 euros. Aquesta iniciativa, liderada per la Taula del Tercer Sector Social a partir d’una idea de ccyc, empresa catalana de continguts i comunicació digital, neix a Barcelona però amb una vocació internacional.