Pot la tecnologia ajudar-nos a millorar la salut mental?

20 octubre 2021

Temps de lectura 3 minuts

El passat 10 d’octubre, es va celebrar el Dia Mundial de la Salut Mental. Una problemàtica que està més al dia que mai arran de la pandèmia de la Covid-19. I les dades així ho corroboren. Segons el 12è informe FAROS de  l’Hospital de Sant Joan de Déu, les urgències vinculades a temes de salut mental en joves i adolescents han crescut un 47% en el primer trimestre del 2021. 

Per altra banda, la primera enquesta realitzada pel CIS sobre salut mental durant la pandèmia, publicada el març del 2021, assenyala que el nombre de persones que han demanat suport a professionals de la salut per motius d’ansietat ha crescut del 33,1% al 43,7%. 

 

La tecnologia com a eina per combatre els trastorns salut mental

Davant d’aquest context, la tecnologia pot ser una gran aliada per millorar l’atenció, l’acompanyament, el cribratge, la detecció, el seguiment i el monitoratge en persones amb trastorns de salut mental.

Actualment ja existeixen algunes tècniques com l’ús dels sistemes de realitat virtual o augmentada en consultes de psicologia per tractar l’exposició a diversos escenaris que generen por al pacient, però ara es vol anar una mica més enllà. Diverses organitzacions estan impulsant projectes i programes per explorar els beneficis que poden tenir les noves tecnologies a l’hora de tractar problemàtiques de salut mental. 

El projecte HCIHEALTH de l’ITI n’és un exemple. Se centra a investigar i aplicar tècniques d’interacció Persona-Ordinador per dissenyar i desenvolupar una solució tecnològica innovadora que permeti millorar el benestar i la salut mental a través de la tecnologia. Per fer-ho, estan estudiant les necessitats de pacients, familiars i terapeutes per oferir les millors solucions i suport tecnològic en els tractaments.

A més, també es busca que aquests nous sistemes que es desenvolupin ofereixin comoditat, motivació i flexibilitat a l’usuari, de manera que es puguin utilitzar en altres entorns que no siguin la consulta mèdica, com a casa o a la feina. 

Per altra banda, des del Centre per a la Integració de la Medicina i les Tecnologies Innovadores busquen projectes per millorar l’atenció a la salut mental d’adolescents, joves i gent gran. Des del programa “Crida Repte CIMTI“, que promou iniciatives innovadores en el camp de la salut, fan una crida a entitats, centres de recerca, empreses o centres d’atenció primària per presentar projectes i programes que utilitzin la tecnologia per millorar l’atenció a persones amb problemes de salut mental.

Aquest mateix centre va organitzar el passat mes de juliol un webinar titulat “Empoderar per tractar: tecnologies disruptives per al tractament de la salut mental“. En ell hi van participar CEO’s d’empreses com Aimentia, que desenvolupa solucions amb Intel·ligència Artificial perquè els professionals millorin la seva capacitat i eficiència amb els pacients, o CreatSens Health, que ha desenvolupat Renalyse, una plataforma que pretén controlar els nivells de liti dels pacients amb desordre bipolar.

A més a més, en el context de l’última edició del Mobile World Congress celebrada a Barcelona el mes de juny, Suara Cooperativa va presentar el seu projecte Som Benestar. Es tracta d’una plataforma on les persones treballadores de les empreses poden concertar cita online amb professionals de Suara en l’àmbit de la psicologia i de la fisioteràpia. A més, també ofereix contingut, en el format escrit i vídeo, amb consells i recomanacions per fer més fàcil el dia a dia.

 

Les aplicacions mòbils també poden millorar la nostra salut mental

I més enllà d’aquests programes de recerca també tenim al nostre abast algunes aplicacions d’ús més directe que poden contribuir en el nostre benestar mental i emocional. Sanvello mesura a través d’un qüestionari els nivells d’ansietat, depressió i estrès, i proposa una guia d’exercicis per aconseguir els objectius que ens marquem; Miracle Modus és una aplicació específica per a persones amb Trastorn de l’Espectre Autista; Gestioemocional.cat, avalua l’estat emocional de la persona usuària per tal d’identificar les seves necessitats i ofereix recursos, consells i indicacions; TCApp s’utilitza com a complement en teràpies que tracten Trastorns de Conducta Alimentària (TCA) i Notok és una aplicació molt senzilla que consisteix en un “botó gratuït digital del pànic” que ens pot oferir suport immediat dels nostres contactes de confiança.

Així doncs, és evident que tecnologia i salut mental són dos conceptes que poden anar de la mà i millorar i enriquir diversos aspectes en relació amb l’atenció, l’acompanyament i la detecció de trastorns mentals. Cal seguir explorant, investigant i destinant recursos per seguir treballant en una via amb una potencialitat enorme i un futur molt prometedor.