La digitalització del tercer sector social, un repte per davant

17 desembre 2021

Temps de lectura 2 minuts

La pandèmia que estem vivint des de fa més d’un any i mig ha demostrat de forma clara com la digitalització dels processos, les organitzacions i les institucions és quelcom necessari i inevitable. En aquest sentit, bona part de les entitats que conformen el teixit del tercer sector social a Catalunya, encara es troben enrere en aquest procés de digitalització.

El passat dimarts 14 de desembre, va tenir lloc la jornada en línia “Digitalització en el Tercer Sector”, organitzada per la Xarxa Europea de Lluita contra la Pobresa i l’Exclusió Social (EAPN-ES) i la Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, on es van tractar els reptes referents a la digitalització que tenen les entitats socials a casa nostra.

A la trobada virtual hi van participar més de 80 persones expertes de la societat civil, personal tècnic d’entitats socials i representants de les administracions públiques. Entre elles hi havia Francina Alsina, presidenta de la Taula, que va posar en relleu ja des d’un inici com “les organitzacions no governamentals hem experimentat, en els últims anys, una evident modernització pel que fa a la nostra gestió i funcionament. Tot i això, queda molt marge de millora en aquest sentit, en especial en la captació i tractament de les dades i l’ús de tecnologies com el Big Data o la intel·ligència artificial”.

També va fer palès l’escassa preparació digital de determinats col·lectius en situació de vulnerabilitat, fet que provoca un aprofundiment de la bretxa digital, de la qual parlàvem ja fa uns dies en aquest article.

I és que moltes organitzacions socials encara no han interioritzat els avantatges i beneficis de la transformació digital, així com la necessitat d’adaptar-se a un context i una societat digital.

En la jornada hi van intervenir també ponents com Beth Mukushi, responsable de Serveis de Suport del Consell Escocès d’Organitzacions de Voluntariat (SCVO), que va recalcar el canvi que ha suposat la pandèmia per a la transformació digital de les entitats socials. També va compartir els programes que implementa la SCVO per ajudar les organitzacions voluntàries a desenvolupar el seu enfocament i capacitat digital.

Per altra banda, de la mà de Sara Suárez-Gonzalo, investigadora del grup Communication Networks and Social Change del Internet Interdisciplinary Institute de la Universitat Oberta de Catalunya i Judith Membrives, tècnica de digitalització a la Federació d’Organitzacions per la Justícia Global (Lafede.cat) també es van tractar temes referents als riscos de la digitalització com per exemple les implicacions socials de l’explotació massiva de dades i com l’ús de la tecnologia afecta la nostra estructura social i, en particular, les persones en situació de pobresa i exclusió social.

A tall d’exemples d’accions de digitalització que s’estan realitzant al tercer sector social, Gabriel González, responsable d’Innovació a la Fundació Esplai, va presentar el projecte “DigitalizaciONG”, que busca acompanyar les entitats socials en el procés de digitalització.

D’aquesta manera, juntament amb Celia Roca, directora de Itwillbe, van compartir els principals aprenentatges per afavorir una innovació digital i inclusiva i quines estratègies cal implementar per superar la bretxa digital en l’actual context de recuperació post pandèmia.

La pandèmia de COVID-19 ha evidenciat l’acceleració de la digitalització. En aquest sentit, el Tercer Sector s’enfronta a una nova societat, un nou escenari on redissenyar les seves estratègies i la seva pròpia operativa. Un desafiament en què la innovació (i no només tecnològica) es presenta com a obligatòria.

Per aprofundir en el contingut de la jornada i en l’anàlisi dels diversos casos exposats, pots veure-la completa en aquest enllaç.