CiutadanIA, formació en intel·ligència artificial per a tothom

19 juliol 2022

Temps de lectura 2 minuts

Vols aprendre els conceptes més bàsics sobre intel·ligència artificial i adquirir la cultura general necessària per reconèixer on hi ha IA en el món que t’envolta, com relacionar-t’hi de forma segura o com la IA et pot donar suport per millorar certes tasques? El grup Intelligent Data Science and Artificial Intelligence Research Center (IDEAI) de la Universitat Politècnica de Catalunya, amb el suport del departament de Polítiques Digitals de la Generalitat i la Fundació i2CAT, ha posat en marxa un curs en línia que vol posar a l’abast de la ciutadania una eina de formació bàsica en IA: CiutadanIA. En català i gratuït, s’hi pot accedir a través d’una plataforma d’e-learning i no es requereix tenir formació tècnica prèvia per fer-lo, però també pot ser útil per a persones que treballin en l’àmbit de la tecnologia.

La IA és una tecnologia que està cada vegada més present en la nostra vida diària: el seu ús generalitzat comporta, però, reptes i riscos ètics. El curs pretén que l’usuari adquireixi una sèrie de nocions bàsiques en matèria d’IA perquè pugui identificar on s’està fent servir; com prendre decisions de forma segura sobre dades personals, o com utilitzar les dades per dibuixar la societat digital del futur.

10 mòduls temàtics de la mà de la Icàtia
La formació s’estructura en deu mòduls que es vehiculen al voltant d’un relat general, centrat en com la IA contribueix a la construcció de les ciutats digitals d’avui i del futur, i compta amb una protagonista virtual: la Icàtia, que acompanya les persones usuàries en el seu aprenentatge a través de les diferents àrees. 

  1. Raonament automàtic
  2. Dades 
  3. Lingüística computacional
  4. Processament de la parla 
  5. Visió per computador
  6. Robòtica
  7. Sistemes intel·ligents de suport a la presa de decisions 
  8. Sistemes intel·ligents distribuïts 
  9. Ètica en l’àmbit de la IA

La Icàtia ha estat dissenyada especialment per contribuir a inspirar vocacions femenines en l’àmbit de les STEAM i mostra diferents exemples i exercicis de l’ús de la IA en accions de la vida quotidiana. A més, al llarg de la formació es combinen explicacions de mètodes i conceptes amb exemples i exercicis interactius que mostren usos de la IA emmarcats en la societat digital i els ODS. També, es visibilitzen casos d’èxit d’usos reals a Catalunya dels diferents conceptes i mètodes d’IA.
Tot i que la formació es pot seguir de forma anònima es recomana registrar-se a la plataforma perquè el sistema pugui guardar els resultats, i oferir, al final del curs, la possibilitat d’obtenir una qualificació i certificat oficial. Un cop puntuat cada exercici, es pot repetir tants cops com calgui fins que s’hagi après a resoldre’l correctament, però, també, es pot consultar la solució correcta en temps real. 

El disseny dels continguts del curs ha anat a càrrec de 17 professors i professores de l’IDEAI, sota la direcció de la Karina Gibert, directora del centre de recerca. El projecte de CiutadanIA s’emmarca dins l’Estratègia d’Intel·ligència Artificial de Catalunya que, entre d’altres, aposta per un enfocament de la IA centrada en les persones i en el desenvolupament d’eines que apropin aquesta tecnologia a la societat.