Noves formes de rebre donacions: serveis de pagament immediats

10 juliol 2020

Temps de lectura 2 minuts

Els últims anys han sorgit nous serveis d’enviament de diners o pagament immediat que han fet la vida més còmode a la ciutadania que viu connectada. Es defineixen per fer funcionar de forma immediata (disponibilitat instantània dels fons al teu compte bancari habitual), universal (sense necessitat de canviar de banc i interconnectada amb tots) i integral (permet fer pagaments entre particulars, a comerços físics i, a botigues en línia).  

Aquests nous serveis de pagament són proveïts per aplicacions integrades a les apps dels bancs de l’estat espanyol, i permeten realitzar transferències entre els contactes de l’agenda de contactes de forma immediata. De fet, són tan usables que la societat ha integrat expressions com “et faig un Bizum” al vocabulari quotidià. 

Bizum és un exemple d’aquests sistemes d’enviament de diners o de micropagaments,  grans aliats i que alhora representen una oportunitat per les entitats socials i la captació de donatius necessària pels projectes. 

L’obertura d’aquestes aplicacions cap a les entitats socials permeten que aquelles entitats que ho desitgin puguin oferir un nou canal per rebre donacions mitjançant un procés senzill. Per activar aquests sistemes, cal que les entitats interessades facin saber a la seva entitat financer amb la qual treballen habitualment, entre les adherides al sistema de microenviament de diners, que volen oferir aquest nou servei per rebre donacions. 

Una vegada activat el servei, l’entitat no tindrà un número de telèfon mòbil per a les donacions sinó que facilitarà un codi identificador adjudicat des del sistema / aplicació de pagament immediat, de manera que els i les donants podran fer donacions independentment de l’entitat bancària a la qual pertanyin, sense necessitat de tenir el telèfon de l’entitat enregistrat a l’agenda de contactes i sense cost extra per la persona remitent ni per l’entitat rebedora. 

Per qüestions legals i per evitar el malversament o blanqueig de capital es recomana fer ús d’aquests sistemes per a microdonacions fins a 1.000€, ja que les entitats necessiten enregistrar les dades d’aquelles persones que facin donacions de gran quantitat de diners i és així com ho demanen als seus webs, des de que ofereixen el nou canal de pagament mòbil.

Per cada donació l’entitat rebrà els diners juntament amb el nom i DNI de la persona que realitza el donatiu. Els i les donants poden sol·licitar, mitjançant el web i/o contacte de les entitats socials, un certificat de donatius per presentar-ho com a deduccions en l’IRPF. 

Des de m4Social apostem per la innovació tecnològica i animem les entitats socials a fer ús de canals digitals, assentats per la seva accessibilitat i usabilitat en la societat, per a captar donatius i activar noves campanyes, que ajudin a dur a terme els projectes socials.