A què ens referim exactament per «emmagatzematge al núvol»

24 novembre 2017

Temps de lectura 3 minuts

Sentim a parlar del núvol, de l’emmagatzematge al núvol i de software basat al núvol cada dia, però com definiríem «núvol»? El núvol no és una cosa, sinó una xarxa: servidors que comparteixen informació, cadascun amb diferents tasques i aplicacions. Aquest exemple que proposa Jess Fee a Mashable és el més aclaridor sobre com funciona l’emmagatzematge al núvol: quan fas una foto amb el teu mòbil, s’emmagatzema al disc dur del telèfon; quan la penges a Instagram, passa a estar al núvol. Si l’elimines del teu mòbil, seguirà estant disponible. En altres paraules, i com molts experts admeten, «núvol» és només una nova manera de referir-se a un ús específic a la xarxa que és internet.

Els beneficis del núvol per a empreses

Segons un estudi de Right Scale sobre la tendència de Cloud Computing, actualment el 95% de les companyies fan servir el núvol per emmagatzemar les seves dades, sigui de forma única o combinada, i amb diferents modalitats. Quins són els avantatges?

  • Suposa un estalvi: emmagatzemar dades en servidors propis presenta un cost molt important per a les empreses, tant de hardware i espai físic com de manteniment i electricitat. El pressupost que es dedica al seu lloc a emmagatzemar les dades al núvol permet estalviar milers d’euros.
  • Usabilitat: tots els serveis d’emmagatzematge al núvol són compatibles amb PC i Mac com a mínim, i permeten als seus usuaris accedir-hi des dels seus escriptoris.
  • Compartir dades: el núvol permet compartir dades de manera més fàcil que mai, alhora que estalviar en amplada de banda. Per exemple, ara en lloc d’enviar arxius a través del correu electrònic, es poden enviar enllaços.
  • Accessibilitat: sempre que tinguis internet, podràs accedir a les teves dades des de qualsevol lloc.

 

Desavantatges d’emmagatzemar les dades al núvol

  • Amplada de banda: alguns serveis no tenen límit d’amplada de banda, però d’altres sí. En aquests casos s’ha d’anar amb compte que no es sobrepassin, ja que els costos podrien ser importants.
  • Accessibilitat: que puguis accedir-hi des d’internet és un avantatge, però també un inconvenient. Si no tens accés a la xarxa, tampoc pots accedir a la teva informació.
  • Privacitat de dades: és un debat actual important, ja que tot i que les dades s’encripten, és difícil saber fins a quin punt estan segures quan estan guardades en un magatzem remot. Quan són dades de contingut sensible, és important analitzar quines opcions es tenen per assegurar-ne la privacitat.

 

Els millors serveis d’emmagatzematge al núvol per a la teva empresa

Emmagatzemar dades al núvol requereix alguna aplicació web o software. Aquests són els més utilitzats:

Google Drive: disponible en qualsevol tipus de plataforma (Windows, Mac, Android, iOS, Linux), i dirigida tant a individus com empreses. Proporciona fins a 15GB d’emmagatzematge gratuït, i els plans per més dades són molt econòmics. És integrable amb moltes aplicacions.

OneDrive: la versió de Microsoft Office, que com la resta dels seus productes és fiable i pràctic, sense ser particularment avançat. És especialment útil per treballar en col·laboració, però no té versió gratuïta i demana que es contracti conjuntament amb Office 365.

Sync.com:  permet 5GB d’emmagatzematge gratuït, però per cada amic que invites els dos teniu 1GB més. Destaca la seva seguretat zero-knowledge (només tu tens les claus per accedir al teu contingut, ni tan sols l’empresa contractada pot desencriptar-la), i el fet que la seva interfície és molt intuïtiva i fàcil d’usar.

Dropbox: un dels primers serveis que es va crear per emmagatzemar dades al núvol, i amb un dels dissenys més atractius. Tot i que després d’una bretxa de seguretat el 2011, i múltiples queixes dels seus clients més recentment, fan que hagi caigut en desgràcia. Ofereix fins a 2GB gratuïtament, i 2TB a partir de 10 euros al mes.

MEGA: sens dubte, l’atractiu principal d’aquest servei és que proporciona fins a 50GB d’emmagatzematge de forma gratuïta. A més, també té seguretat zero-knowledge, una bona interfície i extensions que funcionen amb Chrome i Firefox. Els seus defectes principals són que els contes expiren i que pot ser bastant lent.

 


Fonts:

The Cloud, Then and Now (Infographic). Entrepreneur. Disponible a: https://www.entrepreneur.com/article/303901

The Beginner’s Guide to the Cloud. Mashable. Disponible a: http://mashable.com/2013/08/26/what-is-the-cloud/

5 advantages and disadvantages of Cloud Storage. Big Data Made Simple. Disponible a: http://bigdata-madesimple.com/5-advantages-and-disadvantages-of-cloud-storage/

What is Cloud Storage and Why it Matters in 2016. Cloudwards.net. Disponible a: https://www.cloudwards.net/what-is-cloud-storage-and-why-it-matters-in-2016/

Top 20 Best Cloud Storage Providers – Reviews and Comparison of the Top Secure Solutions and Services. Cloud News Daily. Disponible a: http://cloudnewsdaily.com/cloud-storage/

Los mejores servicios de almacenamiento en la nube, comparados. Omicrono. Disponible a: http://omicrono.elespanol.com/2017/07/comparativa-servicios-almacenamiento/