Suara: IA per millorar el benestar de les persones ateses i treballadores

11 març 2024

Temps de lectura 2 minuts

Suara és una cooperativa d’economia social amb 40 anys d’experiència en el sector de l’atenció a les persones i la innovació forma part del seu ADN. Una mostra d’aquest compromís és el seu Social Digital Lab, un Living Lab d’innovació social des d’on dinamitzen l’ecosistema per a la transformació de l’atenció a les persones. Des d’aquest entorn dinàmic han posat en marxa una sèrie d’experiències pilot que, a gràcies a la IA, milloren la vida de les persones – ateses i treballadores – i el seu benestar. És el cas dels projectes Llars connectades i el Termòmetre del benestar (Accexible), que han presentat en el marc de la jornada de m4Social al Mobile World Congress 2024.

Llars connectades: Llars connectades, impulsat en col·laboració amb YASYT Robotic i finançat amb Fons Next Generation del Departament de Drets Socials, facilita solucions tecnològiques com sensors, assistents de veu o rellotges intel·ligents a persones grans o en situació de dependència, amb l’objectiu de millorar la seva seguretat i qualitat de vida. Arran d’aquesta iniciativa, la cooperativa ha engegat una prova pilot per instal·lar aquesta tecnologia en un centenar de llars d’arreu de Catalunya. Recentment, també s’ha format a les treballadores familiars del primer servei on es durà a terme la prova. En el marc d’aquestes formacions, van aprendre com s’han d’utilitzar aquests aparells, les seves funcionalitats, quins s’han d’implementar en cada llar d’acord amb les necessitats de cada persona, així com la informació que es pot extreure d’aquests dispositius, entre altres. Aparells com els assistents de veu permeten que la persona pugui rebre recordatoris de la medicació que pren o de quan té una visita mèdica; l’smartwatch pot geolocalitzar-la i enviar-li avisos si s’allunya de la zona establerta o dur a terme trucades d’emergència, mentre que els sensors informen sobre quant temps porta una persona sense obrir un electrodomèstic, poden registrar els seus moviments o alertar quan es produeix un accident domèstic, entre altres. A la plataforma Llars Connectades es poden visualitzar, gestionar les alarmes i localitzar la persona de referència en cas que aquestes s’activin.

Termòmetre del benestar (Accexible): el Termòmetre del Benestar és un pilot que, mitjançant l’eina Accexible, un sistema d’alerta que permet la detecció de malalties relacionades amb la deterioració cognitiva o la salut mental a través de l’anàlisi de veu, permet identificar i mesurar el grau de benestar de les persones treballadores, element clau per a una atenció social de qualitat, amb un grau de correspondència entre els resultats de l’eina i l’autopercepció de les persones d’un 91% dels casos.