Tecnologia, mòbils i internet com a recolzament bàsic pels refugiats

12 setembre 2016

Temps de lectura 3 minuts

Les persones que fugen forçades de la guerra i de la violència porten smartphones. Moltes poden fer trucades, comunicar-se amb altres emigrants que els donen informació, fer servir el GPS per no perdre’s i arribar a una zona segura i, per tant aconseguir sobreviure gràcies a ells.

Però el mòbil no només ajuda als milions de persones que fugen del seu país a la cerca d’asil, sinó que les organitzacions que volen donar-los recolzament saben que han de servir-se d’aquest dispositiu per ser més útils i eficients. Ho demostren les darreres iniciatives que les ONG, davant l’onada dels darrers mesos a causa de la guerra a Síria, han emprés per donar una resposta d’emergència.

Apps com InfoAid són realment útils, amb informació actualitzada important pels refugiats, com ara l’estat de les fronteres, de camps de refugiats, diccionari amb algunes expressions típiques que poden necessitar, l’estat del transport i com comprar bitllets de tren, on poden rebre atenció mèdica, com es poden registrar com a refugiats, així com consells d’higiene. 

Per la seva banda, la Vodafone Foundation, que recentment va traslladar a la ciutat de Barcelona el seu centre mundial d’ajuda humanitària, va detectar que a les crisis humanitàries l’accés a internet era de vital importància pels afectats. Per això, va decidir desplegar als camps i assentaments la seva xarxa mòbil, un sistema que proporciona connexió a internet, que es pot ficar en tres maletes i s’instal·la en 40 minuts. Aquesta Instant Network també contempla carregadors múltiples de bateries de smartphones, que és una de les necessitats urgents dels desplaçats quan arriben a un assentament. Aquesta iniciativa posteriorment ha evolucionat en altres projectes com les aules educatives (“Instant Classroom”) muntades amb tauletes i ordinadors portàtils amb material formatiu i seguiment per part de professors perquè els nens puguin continuar amb la seva educació al marge de la seva situació. 

Al cas d’ACNUR (l’agència de l’ONU pels refugiats), ha implantat un sistema de registre biomètric a molts camps de refugiats (començant per un a Sudan del Sud) per tal d’identificar les persones refugiades als camps mitjançant la seva empremta digital, per així poder-los donar un millor servei d’assistència. En la mateixa línia, l’ONU està fent servir ja sistemes d’escaneig de l’iris de l’ull perquè els refugiats estiguin millor registrats i per accedir d’una manera més eficient i segura a les seves racions alimentàries als camps.

I es que el registre i les dades són importantíssims per oferir ajuda i per la presa de decisions. És per això que un grup de joves espanyols estan treballant en una plataforma basada en tecnologia blockchain per poder portar un registre independient (i disponible para totes les ONG) de tots els refugiats que fugen de les guerres de Síria i Irak, i axí gestionar millor el flux migratori i donar resposta de forma més eficaç a les seves necessitats. Tanmateix, hi ha algunes iniciatives que volen ajudar les dones refugiades en termes psicològics, com per exemple e/motions, una app que permet que parlin entre elles sobre els problemes que estan patint per tal de millorar el seu estat d’ànim.

La tecnologia és molt important pels refugiats i les ONG durant la seva travessa, però també quan ja estan a un país esperant que els concedeixin l’asil. Per aquets motiu, Google ha donat 5,3 milions d’euros per tal que els refugiats a Alemanya tinguin ordinadors i accés a internet. Es tracta del projecte Reconnect, un programa de l’organització NetHope per ajudar les ONG destinades als refugiats al sud d’Europa a que adquireixin ordinadors portàtils, bàsics pels seus calvaris administratius, recerca de oportunitats de feina, i per continuar amb la seva formació professional i d’idiomes. Per la seva part, Coding for Refugees fa una aposta directament per formar a dones refugiades perquè sàpiguen programar: tecnologia per tecnologia. En la mateixa línia potser d’una manera encara més directa, Breaking Barriers confia en què la inserció laboral de les persones refugiades és vital per recuperar la seva vida, i des de la seva plataforma ajuda a que sigui possible connectant-los amb empreses interessades a contractar-los.