Transformació digital amb impacte positiu en les persones: primer esdeveniment transnacional de DO Impact a Torí

11 abril 2025

Temps de lectura 5 minuts

De quantes maneres es poden compartir les dades? Quin tipus de dades utilitzem? Tot és open data o hi ha altres tipus de dades? Les dades són objectives? Les dades són lliures?

Una delegació de quatre entitats de la Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya ha assistit els dies 7 i 8 d’abril al primer esdeveniment transnacional de DO Impact. El projecte europeu sobre transformació digital i ús de dades, del qual la Taula n’és sòcia a través de m4Social, vol formar i informar entitats de l’economia social arreu d’Europa. L’esdeveniment internacional, que ha tingut lloc a Torí (Itàlia), ha convidat a la reflexió i ha facilitat l’establiment de contactes, aliances, relacions i molts aprenentatges compartits sobre com les tecnologies emergents poden abordar millor les necessitats locals.

Esdeveniment transnacional DO Impact a Torí

Esdeveniment transnacional DO Impact a Torí.

Tret de sortida de l’itinerari formatiu de DO Impact

Aquesta primera trobada internacional ha assentat les bases d’un recorregut d’aprenentatge compartit entre les entitats membres del consorci europeu DO Impact i les organitzacions i empreses de l’economia social dels seus territoris i regions.

Amb l’estratègia de dades com a fil conductor, una de les principals conclusions de l’esdeveniment ha estat el fet que no es pot introduir ni implementar un canvi tecnològic si aquest canvi no es pot acompanyar d’una transformació cultural pel que fa a la governança de les dades i a la incorporació de la tecnologia en els protocols diaris de cada organització.

Esdeveniment transnacional DO Impact a Torí.

Esdeveniment transnacional DO Impact a Torí.

Des de l’entitat LINKS Foundation s’ha parlat de discriminació de les dades i de com fer-ne una bona interpretació. Molt interessant, en aquest cas, el projecte que estan duent a terme sobre interoperabilitat, anomenat Public Administration Intelligence, que no només contempla la millora interna de la burocràcia en una part de l’administració pública italiana sinó que està treballant, tant des d’un punt de vista normatiu com des d’un punt de vista tècnic, de quina manera l’administració pot connectar-se amb la realitat social

Un altre tema central ha estat les dades obertes, les dades compartides, les dades cedides, i les dades d’ús restringit durant un temps i per a un objectiu determinat. Tota una sistematologia del govern de les dades que al tercer sector català s’ha començat a explorar, però del qual encara se’n desconeixen moltes de les potencialitats. A tall de curiositat, precisament s’ha comentat el model de dades obertes dels governs del Regne Unit, Espanya i Catalunya.

Data for Good

Una de les ponències més destacades de l’esdeveniment ha estat a càrrec de Federico Bartolomucci, investigador del Politecnico di Milano, que ha plantejat tota una reflexió al voltant de les dades i de la legitimitat que els atorguem: l’obtenció, els punts d’anàlisi i les conclusions que es treuen a partir de les dades, la selecció que es fa de les dades que es volen estudiar i quin missatge se n’extrapola no és en cap cas un procés objectiu.

Esdeveniment transnacional DO Impact a Torí

Esdeveniment transnacional DO Impact a Torí.

Considerem les dades com allò on sustentar totes les nostres hipòtesis o el nostre argumentari quan, de fet, som nosaltres mateixes qui els donem significat. Les dades no són un absolut sinó que són, d’alguna manera, agents relacionals. Aquesta filosofia de les dades i aquesta presa de consciència sobre el paper de la humanitat com a actiu en el seu ús, les seves interpretacions i el seu domini ha estat un dels moments més empoderants de la jornada, sobretot per a les entitats del tercer sector, que han expressat la seva voluntat d’impacte i de transformació.

Cal continuar treballant en aquest coneixement de les dades des d’una perspectiva humil i capacitada: les dades són una eina completament nova. Cal continuar explorant, de manera protegida, com utilitzar-les i com compartir-les.

Projecte SimbiòTIC

Xavier Trabado, vicepresident de la Taula del Tercer Sector i coordinador del projecte m4Social, ha protagonitzat la darrera ponència de la trobada. Trabado ha parlat de la creació del projecte SimibòTIC, del que n’ha destacat el suport individualitzat a les entitats com a valor afegit i de com les mateixes entitats contribueixen a enriquir i millorar el producte que estan aplicant. “El tercer sector social és un sector vàlid en la gestió i anàlisi de dades per aconseguir millorar la vida de les persones i transformar entorns”, ha emfatitzat.

Esdeveniment transnacional DO Impact a Torí

Ponència de Xavier Trabado, vicepresident de la Taula del Tercer Sector i coordinador del projecte m4Social, a l’esdeveniment transnacional DO Impact a Torí.

A més, Trabado ha parlat dels altres projectes que s’estan duent a terme des de l’àrea d’Innovació Digital i Enfortiment del Sector de la Taula, com ara el projecte de promoció de la interoperabilitat de dades entre administració i tercer sector; la creació d’un nou índex de bretxa digital que tingui en compte indicadors relacionats amb el risc de vulnerabilitat de la ciutadania; o el disseny compartit d’un xatbot de consulta que faciliti l’accés a la burocràcia d’algunes administracions locals.

Una oportunitat, tot plegat, per explicar què s’està fent a Catalunya i per escoltar, aprendre i establir relacions amb territoris, entitats i altres realitats de l’economia social i d’Europa amb interessos i possibilitats semblants.

Alguns enllaços a informacions i projectes d’interès