7 apps útils per ser més socialment responsables aquest estiu

31 juliol 2019

Temps de lectura 6 minuts

Al supermercat, just abans de pagar, ens fan la pregunta de marres: “Voldrà una bossa de plàstic?”. En aquell petit instant, un torrent de pensaments ens envaeix: “Hauria d’haver agafat la bossa reutilitzable”, “Ostres, m’he tornat a deixar el carro a casa” o, fins i tot, el poc probable “Preferiria una bossa de paper, però tot i tenir un impacte ecològic menor, continua essent un producte d’un sol ús i, per tant, poc sostenible”. Tot i així, amb un lleuger rubor fruit de la consciència mediambiental, ens disposem a pagar cinc cèntims per un producte útil però gens sostenible. “Posi-me’n una, de les grosses”. El remordiment ens acompanyarà tot el dia.

Quantes vegades hem escoltat allò de que els consumidors tenim la clau d’un món socialment més responsable? Un món al qual podem accedir a través de les nostres decisions econòmiques individuals. Obrir la cartera o pagar amb el mòbil només en aquells establiments i per aquelles marques que estan fent negoci sense afectar l’entorn social i mediambiental. Gastar diners en accions que tinguin el menor impacte possible i contractar serveis que treballin amb valors i demostrin certa ètica envers els seus treballadors i la seva comunitat.

Deixar de comprar bosses de plàstic i utilitzar carros de compra, bosses reutilitzables o cistells de mimbre.

En aquesta ocasió, m4Social vol acostar-vos a aplicacions que facilitin la moltes vegades quixotesca tasca de ser socialment més responsables durant l’estiu, una època de l’any durant la qual podem dedicar més temps a la reflexió i les decisions serenes. Us descobrirem apps que us permetran comprar roba sostenible, descobrir projectes socials del teu barri, fer de voluntaris i voluntàries o participar d’iniciatives sostenibles i positives per la societat.

Ethical Barcode

Tal com fa Abouit, The Goodguide i moltes altres solucions similars, però amb un disseny molt més simplista, Ethical Barcode permet escanejar un codi de barres de qualsevol producte que trobis en un supermercat per oferir-te la informació de l’impacte relacionat amb la seva empresa distribuidora o productora.

L’aplicació et mostrarà un resum de cada producte amb les seves ramificacions ètiques, ambientals i socials valorades amb una puntuació basada en un codi estil semàfor (vermell, verd, àmbar) i les explicacions adients per a que et facis una idea de quina és l’interès social de cada objecte que pugui comprar.

La puntuació d’Ethical Barcode la defineixen ONG’s, certificacions oficials, notícies, organitzacions sense ànim de lucre i terceres empreses reconegudes en el sector. Els criteris avaluats van des del nivell de participació en el canvi climàtic i els seus acceleradors, com l’emissió de gasos, contaminació ambiental o deforestació; el compliment amb la carta de drets humans i el respecte per la vida animal. Segons Ethical Barcode “Amb aquesta informació [facilitada en cada escaneig] podeu comprar amb el cor com a consumidors ètics, donant suport a marques que comparteixin la vostra visió sobre el nostre món.”

VoluntariApp

La coneguda aplicació de l’Associació Alba és un bon punt de partida per invertir el temps extra de l’estiu i dedicar-lo a activitats socialment profitoses. En aquest cas, convertir-se en voluntari o voluntària de qualsevol projecte disponible a prop nostre o assabentar-se d’esdeveniments, formacions i tallers relacionats amb tasques socials.

Amb una interfície senzilla i fàcil d’utilitzar, VoluntariApp et mostra un catàleg d’entitats que formen part del projecte i requereixen voluntaris i et dóna l’oportunitat de decidir on vols dedicar el teu temps per ajudar a aquelles causes que trobis més interessants a nivell personal o pel benefici comunitari. Una de les funcions més interessants és la possibilitat d’activar notificacions amb les quals rebre les crides de voluntaris d’aquelles entitats que es vulguin o veure les necessitats de voluntaris en un mapa geolocalitzat de tot Catalunya. 

No només permet conèixer projectes interessants en els que començar una experiència de treball única i, fins i tot, descobrir sectors professionals o especialitats noves en l’àmbit dels serveis socials, sinó que també ofereix l’oportunitat de conèixer noves persones amb qui compartir una visió de la societat més justa i amb qui treballar conjuntament per aconseguir-la.

Ecosia

I si poguéssim construir un planeta millor mentre estem navegant per la xarxa des del telèfon mòbil? No és un somni tan ingenu com sona. Ecosia és un navegador web basat en Chromium i, per tant, amb el mateix motor de codi obert que utilitza Chrome. Això vol dir que funciona més o menys de la mateixa manera que el navegador web habitual del 90% de persones. Però hi ha una diferència molt important: navegar per Ecosia fa el món millor.

L’impacte positiu del navegador Ecosia pel medi ambient es deu a la seva política de reinversió dels ingressos. Navegant generen trànsit i amb el trànsit fan benefici. Exactament com Google, però de manera molt més transparent i respectant més la privacitat. A més, utilitzen els diners per finançar programes de repoblació forestal i producció d’energia neta així com empoderar comunitats de tot el món. L’objectiu és fer un planeta molt més verd, no dedicar-se a engreixar els comptes dels seus accionistes.

El 2020 volen haver aconseguit plantar 1.000 milions d’arbres nous. L’únic que et demanen per aconseguir-ho és que naveguis per internet. 

Fairbnb 

Tot i que és una aplicació que encara està en procés de desenvolupament, la seva trencadora idea mereix un espai en aquest llistat. I ja és possible registrar-s’hi! L’objectiu de Fairbnb, que va néixer el 2016, és que els beneficis del lloguer turístic reverteixin directament en la comunitat que l’acull. En la seva web oficial anuncien que llançaran el servei pròximament.

La plataforma d’allotjaments pretén reinvertir el 50% dels ingressos que generin en projectes de suport comunitari local que triïn els mateixos llogaters. El finançament d’habitatge social per residents o els jardins comunitaris són dos dels projectes socials que inclouen com a tall d’exemple.

Amb valors que inclouen la transparència i la democràcia (incorporant la participació dels residents per decidir els detalls del seu operatiu en cada localitat) i polítiques estrictes com un sol allotjament ofert per cada propietari, la plataforma pretén convertir el sector de l’allotjament turístic en una eina que no només disminueixi l’impacte negatiu del turisme massiu per als residents locals sinó que afavoreixi la prosperitat de la comunitat mitjançant ingressos directes. 

El servei funcionarà a través de pàgina web i aplicació mòbil. 

Ethical Time

Aquesta és una aplicació que es va fer especialment mediàtica a mitjans de juliol. El seu fundador i CEO és un jove estudiant de Barcelona, Ignasi Eiriz, que estava preocupat per la  responsabilitat social que hi ha darrera l’acte de comprar roba. Per aquest motiu va desenvolupar Ethical Time, una aplicació que recull exclusivament comerços i marques que posin a la venta roba sostenible

L’aplicació ja aglutina 150 botigues de roba i marques on qualsevol consumidor pot trobar i comprar roba lliure d’explotacions laborals, que no contribueixi a la destrucció del medi ambient i/o que sigui de producció local, entre altres criteris. El buscador d’Ethical Time permet aplicar els criteris desitjats perquè funcionin com a filtre. Cada consumidor pot limitar les seves compres a unes característiques determinades que exigeix a la seva roba. 

Tot i que l’oferta de roba sostenible és alta en grans ciutats com Barcelona, Ethical Time cataloga empreses d’abast internacional per oferir el que és el major catàleg de roba sostenible d’Europa i funcionar per tota Catalunya, en format web o en aplicació. 

Too Good To Go

Una tercera part del menjar que es produeix al món acaba essent malbaratada. To Good To Go és una aplicació que hi vol posar remei de forma senzilla: posant a disposició de qualsevol potencial consumidor aquell menjar que, d’altra manera, seria llençat a la brossa.

Al final del dia una gran part dels comerços es queden amb aliments que han processat però que no han aconseguit vendre. Per evitar que aquest menjar sigui llençat però les empreses de restauració puguin seguir-ne traient un rèdit, l’aplicació utilitza la geolocalització del telèfon mòbil per informar als usuaris sobre establiments propers que tenen a la venta aliments no venuts a un preu rebaixat. El que fan aquests establiments és fer un pack amb una selecció del gènere que no han pogut vendre i donar-li una darrera oportunitat de ser comprada. 

Segons els números que proveeix la mateixa aplicació, ja són 12 milions d’usuaris els que utilitzen el servei. Cada establiment s’acompanya de la descripció dels productes alimentaris que s’hi pot trobar rebaixats, consells de sostenibilitat i dades sobre el benefici que l’usuari pot aportar a la societat amb la decisió de comprar-los.

Carbon Footprint

Amb una idea similar a Ethical Escape o el Carbon Footprint Calculator, Carbon Footprint és una aplicació que, tot i trobar-se encara en desenvolupament, ja podem començar a utilitzar per descobrir la petjada carbònica dels nostres desplaçaments

Carbon Footprint detecta automàticament l’activitat de la persona que instal·la l’aplicació i, basant-se en localització, destinació i velocitat, és capaç de descobrir el mitjà de transport utilitzat i fer un càlcul de la quantitat de diòxid de carboni emés (en el cas de transports basats en combustibles fòssils) o dels gasos d’efecte hivernacle estalviats (si detecta viatges en bicicleta o desplaçaments a peu). 
Compta amb un component de gamificació per connectar-se amb amics i conèixer quin d’ells és el que ha aconseguit estalviar més emissions i qui està més conscienciat per aportar el seu gra de sorra en la lluita contra el canvi climàtic.

Bola extra

Ja que has arribat fins aquí, demostrant el teu compromís per una vida més sostenible amb el món que t’envolta, et convidem a rellegir les nostres llistes “10 apps per facilitar el consum responsable aquest Nadal” i els nostres reculls d’apps d’impacte social (I i II).