Aintzane Morales: ‘El que volem és potenciar la contribució de la dona en el món científic i tecnològic’

12 febrer 2020

Temps de lectura 2 minuts

 Technovation Girls Catalunya, és una iniciativa de l’associació Ciberespiral que vol promoure la presència de la dona en la ciència a través d’un programa de mentoria dirigit a nenes d’entre 10 i 18 anys. Per conèixer aquesta experiència i saber quina visió tenen sobre el dia internacional de la dona i nena en la ciència, hem parlat amb Aintzane Morales, una de les ambaixadores d’aquest programa de tecnologia i emprenedoria.

 

Transcripció del vídeo

Technovation és una experiència per les noies per adquirir competències relacionades amb la resolució de problemes pensament crític i sobretot avivar l’interès per les ciències, la tecnologia des de ben petites. A més de desenvolupar el projecte de l’aplicació com a solució es poden adquirir habilitats comunicatives, de disseny. Una mica és un programa molt centrat en la tecnologia però és molt transversal a la vegada.

El que ens agradaria, el que volem és que les dones ja sigui des que són nenes, adolescents o la seva etapa adulta siguin protagonistes del món, ja no només científic o tecnològic, sinó, empresarial i també social. Jo crec que costa moltíssim trencar els estereotips, canviar la mentalitat, la cultura i sobretot la manera en la que tant dones, homes hem estat educats.

El que volem és potenciar la contribució de la dona en el món científic i tecnològic per reduir la bretxa de gènere que existeix. Considerem primordial el foment de programes com Technovation o projectes. Gestionar, implementar projectes de base tecnològica per fomentar la discriminació positiva de la dona en aquest sector, d’aquesta manera podríem per una banda aconseguir pal·liar aquesta desigualtat que existeix avui dia i per una altra, impulsar el talent i l’empoderament femení.

Les famílies igual pensen que la seva filla no té la capacitat per utilitzar un ordinador o per crear una aplicació mòbil i no és així, les noies més petites que participen de deu anys han sigut capaces de crear aplicacions i desenvolupar idees que són increïbles per nenes de deu, onze anys.

Crec que el que sí que és molt important no invisibilitzar-nos, empoderar-nos  i sobretot empoderar-nos amb la tecnologia i empoderar-nos d’una manera emocional. O sigui, tenir el pensament de nosaltres també podem fer-ho perquè moltes vegades és la por a…. però sobretot, ganes, intenció i no tenir por a….