Aprèn a practicar el Fengshui digital i protegeix les teves dades

19 agost 2022

Temps de lectura 2 minuts

Treballes amb informació delicada? Tens tots els arxius desendreçats i mai trobes res? L’Agència de Ciberseguretat de Catalunya, a través del programa Internet Segura, ha llençat la campanya Fengshui digital amb l’objectiu de conscienciar sobre la importància de tenir cura i vetllar per la seguretat de les dades. ‘Han d’estar ben protegides i resguardades davant el potencial ús maliciós o l’apropiació de tercers’, alerten. Així, proposen aplicar el mètode de Fengshui digital que, a través de 5 principis bàsics, posa fil a l’agulla en la tasca d’endreçar de manera senzilla les dades digitals i tenir-les controlades i segures. 

Els principis del mètode:

  1. Defineix què és essencial per a tu.
  2. Distingeix àmbit i tipologia de dades.
  3. Estableix una regularitat personalitzada per fer les teves còpies de seguretat.
  4. Sincronitza la informació. 
  5. Combina còpies de seguretat locals i al núvol.

La campanya també inclou una sèrie de materials didàctics com articles amb consells per protegir-se, pòdcasts i un kit bàsic per crear contrasenyes robustes. Així, reflexiona sobre com serà un futur sense contrasenyes gràcies a FIDO, un nou estàndard d’autenticació en línia. Les contrasenyes són la causa del 80% de les filtracions de dades, de mitjana cada usuari té 90 comptes en línia, i tot i les recomanacions per formar-les es reutilitzen un 51% d’elles.

També, en aquest espai, Internet Segura comparteix algunes claus per intentar recuperar dades en cas d’haver-les perdut accidentalment, tant a l’ordinador com en un dispositiu mòbil, i recull recomanacions per a tenir-ho tot net, endreçat i polit:

  • Separar les dades per àmbits.
  • Organitzar la informació en carpetes i seguint una estructura.
  • Eliminar els fòssils digitals, és a dir, aquells arxius que no cal que preservis (‘desar-ho tot és un disbarat!’).
  • Desfer-se periòdicament de la brossa virtual netejant la carpeta de baixades, la memòria clau o les galetes.
  • Triar bé què instal·les.
  • Fer un bon ús del núvol.
  • Fer còpies de seguretat.
  • No oblidar-se de les dades que són als dispositius antics.   

A més, a través dels articles i consells per protegir-se alerta sobre el risc dels dispositius compartits i els problemes afegits que comporten: si desar les nostres contrasenyes als nostres dispositius és un risc, els problemes es multipliquen quan els compartim, com pot passar en l’àmbit laboral, personal o familiar que, sovint, es barregen. 

És interessant, també, l’article en què l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya parla sobre els gestors de contrasenyes, eines que poden facilitar-nos la vida i ajudar-nos a emmagatzemar-les i tenir-ne cura. Inclouen una gran varietat d’opcions disponibles per a múltiples sistemes operatius i en fan una anàlisi exhaustiva perquè cada usuari pugui valorar les prestacions, els avantatges i els inconvenients de cada proposta. 

Les dades són un dels valors més importants que tenim. A través de tots aquests recursos, Fengshui Digital, crida l’atenció sobre alguns comportaments i accions que tots reproduïm habitualment perquè són còmodes, però tenen un impacte negatiu sobre la protecció de les nostres dades i informació.