ARI II: el nou model de robot social ARI per a la cura de les persones grans

13 abril 2022

Temps de lectura 4 minuts

A la ciutat de Barcelona viuen aproximadament unes 350.000 persones de més de 65 anys i 90.000 d’aquestes viuen soles, tot i que la previsió és que aquestes xifres augmentin progressivament durant els pròxims anys i en siguin 420.000 al 2038. Per contra, més de 100.000 persones necessiten ajuda per la seva activitat diària, només hi ha 13.000 places a residències i una llista d’espera de 6.000 persones segons dades de l’Ajuntament de Barcelona. A més, els usuaris d’un servei d’ajuda al domicili reben de mitjana una hora d’atenció domiciliària quan, segons les enquestes, en necessitarien prop de 18.

D’aquí sorgeix en part l’ARI, un robot social pensat per complementar l’atenció i les cures a les persones grans. “Va néixer també fruit de les sessions de treball amb entitats del Tercer Sector especialitzades en els primers estats de deteriorament cognitiu de les persones grans en les quals va aparèixer la necessitat d’un assistent virtual que millores la seva qualitat de vida”, afegeix en Julio Calvo, director de l’Oficina tècnica d’innovació social de l’Àrea de Drets Socials de l’Ajuntament de Barcelona. Ja fa un temps que l’Ajuntament de Barcelona i la Fundació Mobile World Capital van posar en marxa una prova pilot amb aquest assistent robòtic intel·ligent que acompanya persones grans que viuen soles. Ara se n’ha millorat el prototip, donant forma a l’ARI II. “L’objectiu és que entre 2022 i 2024 el nou model es testi en un centenar de llars de persones grans més i equipaments socials”, explica Lluís Torrens, director de Planificació i Innovació de l’Àrea de Drets Socials de l’Ajuntament de Barcelona. La primera versió del robot ARI es va provar en una desena de llars de persones grans o dependents que vivien soles. Els resultats preliminars obtinguts van mostrar la capacitat d’aquest giny per millorar la qualitat de vida dels usuaris sense reduir el suport o els serveis personals que podien estar rebent: va permetre incorporar elements d’intel·ligència artificial configurables segons les necessitats específiques de cada persona.

ARI II: el nou model de robot social ARI per a la cura de les persones grans

Com és l’ARI II?
La nova versió del robot, amb una alçada d’un metre, una amplada de 35 centímetres i un pes de 12 kilograms, és capaç de desplaçar-se per tota la casa, amb una autonomia d’aproximadament vuit hores i incorpora una major capacitat d’interacció amb l’usuari. Està dissenyant per fer un seguiment de la persona; fer-li un reconeixement facial; moure’s de forma autònoma per la casa i detectar i esquivar obstacles; fer recordatoris i mantenir diàlegs de seguiment, o realitzar videotrucades, entre d’altres.

L’Álvaro Posada, de 75 anys, és voluntari social a Radars i VinclesBCN i és una de les persones que està testejant l’ARI II. Des de fa quatre mesos conviu a casa seva amb la ‘Teni’: “L’any passat vaig col·laborar amb les proves a un model anterior, més petit, en Misty. Ara passo informes sobre l’ARI II. És capaç de recórrer la casa, acostar-se fins on sóc, fer un reconeixement facial o fer-me recordatoris. És molt fàcil d’utilitzar, només s’ha d’encendre i apagar, i ni això! No s’ha de tocar res. Penso que és una eina que pot ser molt útil per atendre a persones grans que visquin soles, que tinguin problemes de mobilitat… no pot suplir una ajuda humana, però fa servei i companyia”, explica Posada. L’Álvaro ens diu que el robot també és capaç de detectar si la persona usuària és a terra i trucar al 112; compta amb una base on es carrega de forma autònoma i, també, incorpora una safata posterior on es pot col·locar un blíster de pastilles. “Bon dia Álvaro. Com estàs? Com has dormit? Quants cops t’has despertat?”. Aquesta és la conversa que cada matí pot mantenir l’Alvaro amb la Teni qui, a les 18h també li recorda que és moment de deixar de treballar i sortir a caminar i estirar les cames. Posada, gràcies a la seva experiència atenent a persones grans i a la seva convivència ara amb el robot, aporta al projecte una visió que va més enllà del punt de vista tècnic. “Continuen treballant a millorar el robot: estan programant-li un diccionari perquè pugui mantenir converses senzilles, o volen que l’usuari pugui posar-li un nom. Estan estudiant, també, quin tipus de funcions poden ser més útils per l’atenció a la persona”, afegeix Posada que, per la seva banda, els ha recomanat lligar el robot a una polsera que li permeti localitzar en tot moment on està ubicat l’usuari a casa.

L’origen i el futur de l’ARI II
El projecte va sorgir en el marc de l’aliança 5G Barcelona i la convocatòria del repte ‘Com millorar la qualitat de vida de les persones grans mitjançant la tecnologia’ llançada per la Fundació Mobile World Capital Barcelona. Fins ara la MWCapital hi ha invertit 125.000 euros i durant els pròxims tres anys l’extensió de la prova pilot comptarà amb una inversió de 150.000 euros per part de l’Ajuntament i 125.000 euros més per part de la MWCapital. “El potencial de l’ARI passa perquè, lluny de substituir cap dels serveis personals actuals que cada persona pugui rebre, el robot pot ajudar a detectar amb rapidesa situacions d’urgència sobrevinguda a dins de l’habitatge, com poden ser caigudes o accidents domèstics, així com ajudar a mantenir la pauta adequada de medicació o recordar dates d’interès com pot ser una visita mèdica, per exemple, així com resoldre dubtes puntuals”, expliquen des de l’Ajuntament de Barcelona.

Els diferents estudis fets fins ara constaten que el 90% de les persones grans volen quedar-se a casa seva el màxim de temps possible i no anar a una residència o a casa dels seus familiars. Instruments com l’ARI poden facilitar aquesta tasca, coordinant-se amb serveis específics que ja existeixen com per exemple el Servei d’Atenció a Domicili (SAD) o el Servei de Teleassistència Municipal, entre d’altres. Amb l’ampliació de la prova pilot, l’Ajuntament de Barcelona vol disposar d’una base de dades més gran que permeti valorar de forma exhaustiva la possibilitat d’incorporar el robot a la cartera de serveis ja existent. Lluís Torrens, director de Planificació i Innovació de l’Àrea de Drets Socials de l’Ajuntament de Barcelona, va detallar l’estat del projecte i el funcionament del nou model de robot social en la jornada que vam organitzar des de m4Social al Mobile World Congress 2022. Pots recuperar la presentació al nostre perfil a Slideshare.