ATENEA: IA al servei de les persones grans

8 març 2024

Temps de lectura 2 minuts

Des de fa 40 anys, el grup ABD, Associació, Benestar i Desenvolupament, defensa les persones en situació de fragilitat social i les acompanya en diferents moments de les seves trajectòries vitals, individualment o en grup, i actua en la comunitat. Així, posa tots els esforços en generar autonomia personal i convivència social. 

Amb l’objectiu de millorar la vida de les persones grans, ABD impulsa ATENEA, un projecte pioner, finançat amb Fons Next Generation del Departament de Drets Socials, que està al servei de les persones grans i aprofita la intel·ligència artificial per reduir la soledat no desitjada i combatre la bretxa digital, i que ha presentat en el marc de la jornada de m4Social al Mobile World Congress 2024.

ATENEA: Més que tecnologia, una eina social

ATENA té forma de mòbil o tauleta, però sense botons ni pantalla tàctil i està pensat per facilitar que les persones grans, a través de la seva veu, puguin cobrir les seves necessitats bàsiques: sol·licitar visita al seu metge de família, a serveis socials, realitzar trucades o una videoconferència amb un familiar, posar-se en contacte amb emergències, entre altres. “Es tracta d’un instrument per millorar el benestar de les persones excloses de la societat”, explica Pilar Rodríguez, adjunta a gerència i responsable de la unitat sociosanitària del Grup ABD. Rodríguez destaca tres elements fonamentals del projecte:

  • Cocreació: ATENEA neix d’una governança col·laborativa entre el sector públic i privat, involucrant l’administració, el Departament de Salut, entitats locals, universitats, i la interoperabilitat amb empreses tecnològiques.
  • Participació activa: Dissenyat amb i per a les persones grans, ATENEA es basa en les seves preferències i necessitats. Mitjançant grups focals, es va definir el pla funcional del projecte abans de la seva implementació a les llars.
  • Consideració ètica: La qualitat i l’ètica són essencials per avaluar l’impacte de la IA en la vida quotidiana. El projecte va rebre una avaluació positiva de la comissió de bioètica de la Universitat de Barcelona, assegurant un equilibri entre els beneficis i els riscos del seu ús.

Aquest enfocament col·laboratiu i centrat en l’usuari reflecteix un canvi significatiu en com la tecnologia pot servir a la societat, especialment a aquelles persones en situació de vulnerabilitat. ATENEA, amb el seu èmfasi en la cocreació, la participació activa i la consideració ètica, marca un pas endavant en aquest camí cap a una acció social més inclusiva i eficaç i exemplifica com la intel·ligència artificial, quan s’orienta cap al benestar col·lectiu, pot transformar positivament les vides, oferint no només una finestra al futur de la tecnologia, sinó també al futur de la inclusió i el suport social.