‘Atlas of Inequality’: La relació entre les dades i la desigualtat

13 març 2019

Temps de lectura 2 minuts

Investigadors del Massachusetts Institute of Technology (MIT) en col·laboració amb el departament de matemàtiques de la Universidad Carlos III de Madrid, han creat el projecte Atlas of Inequality, iniciativa que va néixer amb l’objectiu d’estudiar el fenomen creixent de les desigualtats a les ciutats.

El mapa interactiu mostra els llocs que més visitats, com ara restaurants, cafeteries, cinemes i botigues, mitjançant dades de localització agregades i anònimes. Mostra els antecedents socioeconòmics de les persones que visiten cada lloc, quina és la similitud entre els ingressos de tots els visitants i la quantitat de temps que passen a la ubicació.

Les dades s’han obtingut a través del projecte Cuebiq’s Data for Good, que ha recollit la informació de dispositius digitals (telèfons mòbils o tauletes) d’aproximadament 150.000 fonts anònimes entre el 2016 i el 2017.

El mapa resultant ens permet visualitzar Boston en vista d’ocell, amb punts de diversos colors que representen escoles, negocis i altres llocs d’interès de la ciutat. D’aquesta manera ens permet identificar els llocs de la ciutat que tendeixen a ser visitats per gent més diversa, o per col·lectius econòmicament més homogenis.

Segons els investigadors, els resultats l’estudi podrien ser incomplets per diverses raons. En primer lloc, les ubicacions estaven limitades a les disponibles a través de l’API de Foursquare. En segon lloc, la metodologia no va tenir en compte el soroll generat pel GPS, de manera que algunes dades de visites d’usuaris podrien estar equivocades. I, en tercer lloc, els usuaris van ser seleccionats basant-se en la ubicació dels seus habitatges habituals durant el període d’estudi de sis mesos, factor que no inclou a col·lectius com les persones sense llar.

El mapa documenta la desigualtat dels ingressos, no la desigualtat de classes, tot i que ambdues estan directament relacionades. Esteban Moro, investigador del Media Lab del MIT i de la Universidad Carlos III de Madrid, conclou que a través de la plataforma podem observar com esdevenen les desigualtats a les ciutats i observar que existeix una relació directa entre el comportament de les persones i les desigualtats.

Amb projectes com Atlas of Inequality es demostra la necessitat de captar, gestionar I analitzar les dades per una millor presa de decisions. Amb eines com aquesta les administracions tindrien la capacitat d’identificar millor les desigualtats a un nivell més micro i d’aquesta manera poder aplicar polítiques de manera més eficient.