Autonomia digital al llarg de la vida

11 abril 2024

Temps de lectura 2 minuts

El Cibernàrium de Barcelona Activa ha acollit la quarta edició del Congrés de competències digitals, que sota el lema “Autonomia digital al llarg de la vida”, ha reunit personalitats de referència en l’àmbit digital i ha permès debatre al voltant d’un seguit de qüestions clau com són l’equitat, la inclusió i la capacitació digital o la necessitat de combatre la bretxa digital, resultat de moltes altres bretxes.

Com abordem les necessitats digitals al llarg de la vida; de quina manera podem garantir o impulsar la capacitació digital inclusiva a cada etapa i perfil?; com garantim espais de reflexió i identificació de les necessitats de capacitació a mesura que les persones anem patint noves vulnerabilitats? El Congrés ha servit per reflexionar sobre aquests i altres temes a través de conferències, taules rodones i tallers. També ha comptat amb un espai demostratiu de projectes on, des de m4Social, hem pogut compartir el nostre informe ‘Radar d’algoritmes d’IA i processos automatitzats per a l’accés als drets socials a Catalunya’.

El Congrés ha començat amb una ponència inaugural sobre interseccionalitats digitals, on la dra. Claire Somerville, professora i directora executiva d’Assumptes Internacionals (Gender Centre) ha reflexionat sobre com abordar les desigualtats al llarg de la vida. A continuació, s’han donat a conèixer diferents projectes i estudis a través de set conferències i/o taules rodones: Equitat digital: perspectiva inclusiva i lluita contra la bretxa digital; Infants i joves: prevenció i capacitació; Diàleg programes de formació TIC per a professionals; TIC i salut; Competències digitals per a la inclusió i cohesió social; Presentació de l’Estudi sobre benestar digital, i Trobada Centres Formació per a Adults.

La bretxa existent entre l’evolució de la tecnologia i la manera de treballar, viure i pensar digitalment cada vegada és més gran. La vulnerabilitat digital ja no està associada exclusivament a perfils amb indicadors socioeconòmics concrets (formació, renda, etc.) sinó que avui dia és permeable a tots i totes. Atès que el ritme en què avança i innova la tecnologia és diferent d’aquell amb el qual assumim aquests avenços i innovacions, sempre hi haurà àmbits en què haurem de continuar desenvolupant i reforçant la nostra competència digital. Espais com el generat pel Congrés, permeten reflexionar i debatre sobre com continuar treballant per impulsar l’autonomia digital al llarg de la vida i per a tothom.

El Congrés de competències digitals és una iniciativa conjunta del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya, Barcelona Activa, Blanquerna – Universitat Ramon Llull i la Universitat Oberta de Catalunya. Aquesta edició compta amb el suport d’Eurecat.

Imatge roll-up m4Social