BCN Inclusive Coding: Impulsar la inclusió social en el sector digital

11 abril 2022

Temps de lectura 4 minuts

En l’última dècada, els llocs de treball TIC creixen 6 vegades més que el conjunt de l’ocupació i els sous de les professions digitals són més elevats que la mitjana. A Barcelona, de fet, 2 de cada 10 ofertes són digitals i, a Catalunya, la demanda de talent digital ha crescut un 80% en els darrers dos anys a conseqüència de la digitalització de les empreses. Són dades de l’informe ‘Digital Talent Overview’ que conviuen, però amb una realitat on el 30% de la població catalana es troba en risc d’exclusió social. “Les oportunitats professionals per aquests segments disminueixen i, per tant, el percentatge d’inserció laboral és molt reduït. Volem impulsar un projecte social que fomenti la formació digital en persones en situació de vulnerabilitat i facilitar la seva inserció”. És l’objectiu de BCN Inclusive Coding que vol incorporar 10.000 professionals digitals en els pròxims 10 anys per reduir la bretxa de talent digital.

BCN Inclusive Coding

Acompanyament fins a accedir al mercat digital
El projecte acompanya a persones amb talent en situació de vulnerabilitat en totes les etapes del procés fins a formar-se com a professionals digitals. “L’estiu de 2019 havia acabat els meus estudis de tècnic superior en Desenvolupament d’Aplicacions Multiplataforma. A Fundesplai vaig poder fer una formació de programadora Web Full Stack Developer per complementar els meus coneixements. A banda de noves eines, vaig adquirir soft-skills que puc aplicar a la meva feina i a la meva vida personal. Els cursos estan molt ben organitzats, amb professionals amb molta experiència que ensenyen molt bé. A més, que estiguin subvencionats i ajudin a la inserció laboral sempre és molt benvingut. En el meu cas, que les empreses veiessin que em continuava formant i estava en continu aprenentatge va ser positiu per ajudar-me a trobar feina”, explica l’Abnery Marianna Torrealba, que ara treballa com a Android Developer a Babel.

Des de BCN Inclusive Coding han identificat quatre línies d’actuació que permeten al futur talent disposar de tots els recursos i eines per incorporar-se al mercat laboral:

  • Captació de talent: connecten amb la xarxa i comunitat de la Creu Roja Catalunya per identificar persones que puguin ser formades en l’àmbit digital.
  • Assessorament formatiu: impulsen un programa de mentoring extern, format per diverses entitats socials, que assessora les persones en les competències tècniques i transversals que hauran de desenvolupar. A partir d’aquí, se les connecta amb els centres de formació col·laboradors per iniciar el seu itinerari.
  • Formació en digital: els alumnes es preparen en centres i organitzacions socials de Catalunya com MigraCode Barcelona, Factoria F5 i Fundación Esplai que disposen de programes formatius de qualitat en l’àmbit digital.
  • Accés al mercat: organitzen una jornada de reclutament amb l’objectiu de connectar els perfils digitals formats amb empreses tecnològiques i facilitar la seva inserció al mercat laboral. Un cop contractat, el talent tindrà una persona mentora interna que s’encarregarà del seguiment individual de la seva activitat dins la companyia per assegurar l’èxit del procés d’inserció.

L’Armando Mago, que treballa a Glovo de developer, va fer una formació a Factoria F5 a l’abril de l’any passat i això el va ajudar a entrar en la indústria. A més, en la darrera formació de Factoria F5 va fer de mentor d’alguns alumnes nous ajudant-los a resoldre dubtes tècnics: “Cercava algun bootcamp i el de Factoria F5 em va cridar l’atenció perquè es plantejava com un curs inclusiu. Em va aportar molt a nivell tecnològic, però el més útil va ser que vaig entrar en contacte amb persones que tenien el mateix objectiu que jo: aprendre a programar. Abans de fer el bootcamp no tenia cap formació digital i vaig començar a treballar a Glovo com a desenvolupador de software just en acabar el programa. És una gran oportunitat per aprendre i entrar en la indústria en poc temps i una gran opció per persones que vulguin fer un gir a la seva carrera i no puguin permetre’s una formació professional. A més, tot i que és gratuït, dona molta perspectiva a escala tècnica i no es queda en el més bàsic, va molt més enllà”, detalla Mago.

Amb les seves quatre línies de treball, BCN Inclusive Coding acompanya el talent en la seva formació en les disciplines digitals amb major demanda en el mercat, com per exemple, Full Stack Developer, i impulsa la seva incorporació en el sector amb activitats de connexió, mentoring i reclutament. A més, ajuda a generar una xarxa d’empreses socialment compromeses amb el foment del talent digital i la inclusió professional amb diversitat de perfils. Durant el 2021 es van formar més de 320 persones en Full Stack Development i, ara, en el marc del projecte, ja són més de 27 les empreses que s’han sumat a l’objectiu d’incorporar 10.000 professionals digitals en els pròxims 10 anys per a combatre l’escletxa digital. A través del web és possible registrar-se i participar de BCN Inclusive Coding i convertir-se en una de les empreses implicades amb la inclusió social.

Estem totalment compromesos amb els sectors de població més vulnerables i creiem que l’àmbit digital és l’ideal pel que fa a projecció laboral per iniciar una cursa des de zero. Amb aquests tipus de projectes també volem trencar estereotips i generar interès per part d’una base molt més àmplia de la societat”, explica Carlos Grau, CEO de Mobile World Capital Barcelona. La iniciativa BCN Inclusive Coding s’articula a través del programa Barcelona Digital Talent de la Mobile World Capital Barcelona i compta amb la col·laboració del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya, la Creu Roja a Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona i centres de formació i entitats socials com MigraCode Barcelona, Factoria F5 i Fundación Esplai. Jordi Arrufi, director del projecte Digital Talent i Dave Brucal, Junior Software Developer a Inetum, van presentar el projecte en la jornada que vam organitzar des de m4Social al Mobile World Congress 2022. Pots recuperar la presentació al nostre perfil a Slideshare.