A través de la Càtedra TIC Salut Social, la Fundació TIC Salut Social i la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) han impulsat una nova edició de les XIII Jornades RDI TIC Salut Social que, aquest any, han reflexionat sobre la possibilitat de construir inclusió als serveis socials gràcies a la intel·ligència artificial (IA).
A través de diferents taules rodones, ponències inspiradores i presentacions de projectes, es va analitzar com la IA està ajudant a resoldre les necessitats socials de la ciutadania, abordant mites i realitat i fent una radiografia de les aplicacions actuals d’aquesta tecnologia. “El procés no és senzill perquè la tecnologia no para de créixer i avança a molta velocitat. Aquestes jornades serveixen per aprendre sobre les experiències i projectes duts a terme i per seguir avançant”, va apuntar Joan Guanyabens, director de la Fundació TIC Salut Social.
El vicepresident de la Taula, Jesús Delgado, va ser un dels participants de la sessió del matí ‘Necessitats socials de la ciutadania i estat de la transformació digital’, en què va posar en valor els avenços fets per l’Administració Pública en transformació, gestió i simplificació digital, però també va alertar de les bretxes encara existents i de la necessitat de continuar treballant “per no deixar ningú enrere”.
Durant la tarda es van presentar 10 projectes relacionats amb aquesta tecnologia aplicada als serveis socials i la salut. Útils per constatar una altra idea: la funció desburocratitzadora de la tecnologia. Gerard Sentís coordinador del projecte m4Social, va compartir l’informe ‘Radar d’algoritmes i processos de decisió automatitzada per a l’accés als drets socials de la ciutadania a Catalunya’ que analitza els beneficis i riscos de l’aplicació de la IA per part dels ens públics, recull experiències internacionals i identifica els 12 sistemes d’IA, que estan sent utilitzats per les Administracions Públiques catalanes.
La jornada es pot recuperar en el canal de Youtube de la Fundació TIC Salut Social: veure aquí.