El què has de saber sobre els mentors d’emprenedors

26 juliol 2016

Temps de lectura 2 minuts

Els mentors són un gran recolzament amb què, gairebé mai, hi comptem al iniciar un pojecte emprenedor. Encara que soni una mica a “herbes” això de tenir un mentor, pot ser una part important del teu projecte encara que ni hi haguessis pensat en començar-lo. Molts impulsors de projectes arriben al mentor gràcies a programes o concurs que els posen en contacte, però altres emprenedors mai tindran accés a ells si no és perquè, primerament, prenen consciència de la importància d’aquesta figura i, en segon lloc, la busquen proactivament. Tinguis o no mentor, t’expliquem algunes coses perquè entenguis millor aquesta particular, bonica i (amb sort) fructífera relació.

 

1. Un mentor no es força: sorgeix

Assignar emprenedors a mentors (i viceversa) és forçar les coses. L’ideal és que un grup d’emprenedors i mentors es conegui amb l’excusa d’un taller, formació etc. i que ‘s’escullin’ ells mateixos, després de passar unes hores plegats, veure com pensen, com son i com treballen, segur que veus que tens més afinitat amb un que amb uns altres.

Pensa que no és un cap, és una relació. Probablement acabareu sent amics, os admirareu mútuament, sereu referents l’un per l‘altre, i anireu als vostres respectius casaments.

 

2. El mentor no és el teu cervell: mètode de la comadrona

Te’n recordes del mètode maièutic que descrivia Sòcrates? Como una llevadora (que ajuda al part, però que no pareix), és un mètode per assolir el coneixement a través de la conversa i de fer les preguntes adequades perquè la pròpia persona arribi a la resposta. Només així s’arribarà a tenir ‘sabers’ disruptius  fora de les idees i teories preconceptualitzades. No esperis que el mentor et doni la solució, però sí que s’assegui al teu costat i tingueu una conversa.

 

3. No és un professor autoritari, pots (y hauries de) replicar-li

Relacionat amb el punt anterior, atreveix-te a dir-li al teu mentor que no a allò que et proposa però que no veus clar. Recorda que només tu tens gravada l’essència del teu projecte. Rebràs moltes idees i feedback de moltes persones, però has d’anar discriminant i quedant-te només amb aquelles que potenciïn la raó de ser del teu projecte.

 

4. Hi ha mentors que tenen mentors (que tenen mentors)

Pensa que no tens a cap autoritat per davant. A veure, els mentors acostumen a ser-ho per la seva experiència en determinades àmbits, però pensa que ells també tenen projectes i sovint tenen mentors per als seus projectes, per tant és una cadena de mentoria en moltes direccions. Pensa que tu també li dones idees i vidilla, i pot ser igualment inspirador per a ells.  

 

5. Possiblement ho sigui per tota la vida

Sembla molt radical, però és probable que, si teniu una bona relació, l’allargueu molts anys i als vostres futurs projectes, més enllà del què us va reunir en una primera taula per primer cop.  

 

6. Al mentor has de captivar-lo (tu i el teu projecte)

És causa del punt anterior: per a que un mentor vulgui ajudar-te, segurament li ha d’atreure   la teva manera de ser i de treballar. No només li agradarà el teu projecte, sinó la teva forma de veure les coses. Pensa-ho: tu també, si poguessis escollir els teus companys, escolliries als millors, no?