Fons Next Generation TIC a Drets Socials: Transformant el model

2 maig 2023

Temps de lectura 2 minuts

El Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya està immers en un procés de transformació digital per portar les polítiques socials al segle XXI. L’objectiu és aconseguir incrementar l’eficiència en la gestió, tenir més proximitat cap a la ciutadania i més integració amb altres entitats i administracions que col·laboren en la gestió dels serveis socials bàsics. 

De fet, en el marc de la jornada sobre tecnologia amb impacte social que vam celebrar al Mobile World Congress 2023, vam conèixer com des del Departament, i gràcies als fons Next Generation EU, s’impulsen diverses línies de subvenció i projectes propis orientats a accelerar la transformació en l’àmbit dels serveis socials.

El conseller de drets socials, Carles Campuzano, va admetre que la conselleria és al segle XX i que volen portar les polítiques socials al XXI. Ho volen fer, especialment, amb la plataforma eSocial per sistematitzar les prestacions socials que va presentar Lluís Torrens, secretari d’Afers Socials i Família. 

La plataforma eSocial és la principal palanca tecnològica amb què compten des del Departament per impulsar la transformació digital. S’està construint des de 2017 treballant conjuntament amb els diferents agents d’intervenció social i seguint els següents principis: accessibilitat, integració, automatització i visió 360º.

Segons Torrens, aquesta plataforma ha de permetre una gestió d’urgències socials de manera àgil, homogeneïtzar i integrar processos, tramitar de forma automatitzada les prestacions, avançar cap a una gestió social preventiva i proactiva i cap a una visió 360º de la persona, comptar amb la història social del ciutadà amb dades consolidades, entre altres. 

Actualment, s’està canviant tota l’estructura dels sistemes d’informació del departament de drets socials, construint sistemes d’informació horitzontals, amb funcionalitats comunes i configurables pel negoci, que donin resposta extrem-extrem als processos de gestió. A més, ja s’han pogut observar els primers resultats gràcies a la plataforma eSocial: 

  • Eficiència en gestió de prestacions (automatització)
  • Consolidació de dades en un únic repositori
  • Visió 360 de la situació d’un ciutadà
  • Acostament del departament a entitats col·laboradores
  • Compartició d’informació amb altres administracions

En la mateixa línia, Torrens va compartir els principals avantatges que aquest procés de transformació pot tenir per a la ciutadania i va destacar la tramitació electrònica directa o assistida, el fet d’evitar l’ús de paper, la major transparència i traçabilitat i l’agilitat en la resolució. 

Des del Departament, asseguren que les properes passes passen per la consolidació de la plataforma eSocial, l’avenç cap a un govern de la dada i la transformació dels models d’atenció dels serveis socials i estan convençuts que la transformació digital cal portar-la a terme d’una manera holística a través de quatre àmbits clau: les persones, els processos, les dades i la tecnologia.

Consulta la presentació ‘Fons Next Generation TIC a Drets Socials. Transformant el model’.

L’esdeveniment es va poder seguir per streaming i es pot recuperar al web de la Fundació Mobile World Capital Barcelona.