L’impacte de la digitalització de l’Administració en la ciutadania

15 desembre 2023

Temps de lectura 2 minuts

Els col·lectius en situació de vulnerabilitat són els que menys es relacionen amb l’Administració pública, fins i tot en el cas dels tràmits de prestacions i ajudes socials. Ho diu l’Enquesta Bretxa Digital i Administració Pública a Espanya de la Fundació Ferrer i Guàrdia, un informe estatal que analitza l’impacte de les bretxes digitals i la relació de la ciutadania amb l’administració a través dels tràmits digitals.

L’informe apunta que un 21% de la població no compta amb cap mena d’identificació digital – certificat digital, Cl@ve PINT o DNI electrònic, entre altres -. Aquest percentatge creix fins al 40% entre les persones amb ingressos inferiors als 1.100€ mensuals i al 43% entre les persones jubilades.

L’enquesta apunta que la digitalització ha suposat una barrera addicional pels col·lectius en situació de vulnerabilitat. Els tràmits digitals relacionats en fer efectius drets i complir obligacions són els que presenten més nivells de desigualtat. Als eixos clàssics de desigualtat se superposen dificultats com: la falta de competències digitals, l’absència d’estratègies per resoldre problemes i l’omissió d’ajuda o acompanyament en el procés. 

Un 60% de la població considera que la digitalització de l’administració ha vulnerat els drets de la ciutadania. Així ho creuen 9 de cada 10 persones majors de 75 anys. A més, un 35% opina que l’atenció ciutadana ha empitjorat des que els tràmits són digitals. De nou, els col·lectius en situació de vulnerabilitat són els que presenten una opinió menys favorable. En aquesta línia, un 85% de la població espanyola considera important mantenir i reforçar l’atenció presencial com a complement a les eines digitals. 

D’altra banda, un 20% de la ciutadania necessita ajuda per realitzar tràmits amb l’administració, en un 60% dels casos per la complexitat de la gestió. Els resultats de l’enquesta mostren la necessitat que l’Administració desenvolupi estratègies que permetin una experiència d’usuària més amable, simple i accessible.

En l’estudi s’inclouen una sèrie de recomanacions a l’Administració per atendre aquesta problemàtica. Entre les principals propostes, el 74,5% de les persones enquestades estaria d’acord en la creació d’un portal únic per totes les administracions des d’on realitzar els tràmits. A més, a un 63,6% li agradaria que tots els tràmits es poguessin fer des del telèfon mòbil, i un 43,4% estaria a favor que l’Administració fos més proactiva i utilitzés les dades personals per oferir-li serveis i informació sobre tràmits d’interès.

Consulta l’informe complet aquí. 

Foto: Martí Petit