Passos bàsics per a desenvolupar una idea d’aplicació mòbil

16 juny 2017

Temps de lectura 2 minuts

Al món hi ha més de 2 mil milions de smartphones. A través de les apps que s’instal·len els usuaris, aquestes ofereixen diferents funcionalitats amb l’objectiu de facilitar les tasques quotidianes de l’usuari,  facilitar-ne l’entreteniment, l’estudi, etc.

Milers d’apps de diferents temàtiques estan disponibles als diferents mercats d’aplicacions mòbils com Google playstore o al Itunes. També proliferen el número de startups, emprenedors o entitats que desenvolupen apps. D’on sorgeixen les idees per crear-ne una?

Us presentem els passos bàsics a seguir:

  1. Oblida’t del retorn econòmic (per ara)

Si ets un emprenedor, una entitat, o un desenvolupador i voleu crear una app, cal pensar que una app no és necessàriament una idea de negoci o una startup. Hi ha moltes apps creades amb un únic objectiu: resoldre un problema, entretenir a través del joc, etc. A la fase més incipient cal centrar-se en crear el concepte de l’app.

  1. Aprendre de les apps que ja existeixen

Donar un cop d’ull als diferents mercats d’app pot servir per inspirar-te i agafar idees d’una i una altra, combinar-les, clonar-les per conceptualitzar la teva. Les grans empreses del sector també s’inspiren en altres per evolucionar, només cal mirar l’evolució d’Instagram, Facebook o Twitter i extreure’n les coincidències.

  1. Pluja d’idees

Moltes idees d’app sorgeixen en converses amb amics, familiars i de les sessions de pluja d’idees amb companys de feina o de professió. En aquest cas, és aconsellable informar a tot aquell que hagi participat d’alguna manera en el concepte de la idea de la utilització de les seves aportacions per desenvolupar l’app, per tal de complir amb els procediments legals.

  1. Busca problemàtiques i buits, troba el teu nínxol

Moltes apps tenen l’objectiu de resoldre problemes quotidians de la societat. Defineix problemàtiques i buscar al mercat si existeixen apps d’aquest tipus. Per definir problemàtiques o necessitats el teu entorn et pot ajudar a més del teu expertise i experiència en l’àmbit professional (social, salut, legal, tecnològic, etc) al que et dediquis. També pots evolucionar apps que ja existeixen i reenfocar-les per solucionar la problemàtica que has definit prèviament.

  1. Buscar idees a les xarxes socials

Les xarxes socials poden ser una bona font per recollir idees per elaborar la teva app. Molts usuaris de les xarxes utilitzen els seus canals per denunciar problemàtiques o compartir les seves opinions sobre diferents temàtiques.

  1. Millora la usabilitat dels smartphones

Una app hauria de millorar l’experiència de l’usuari del seu telèfon intel·ligent. Explora les funcionalitats dels smartphones i pensa sobre maneres per millorar-les. Pots també millorar apps que ja apareguin per defecte als telèfons o transformar el telèfon en un altre dispositiu com un lector de targetes o en un escàner.

  1. Escriu un diari d’idees

Un diari et pot servir per aglutinar les idees, experiències i pensaments al voltant de la concepció de l’app que et vagin sorgint. Segurament has tingut una idea abans, i no la pots recordar uns dies després. Un diari et servirà com a registre per a totes aquestes idees.

  1. Investiga

És clau. La recerca no només et donarà idees sinó que també t’ajudarà a explorar el mercat per a la teva futura app. Una vegada tinguis un concepte sòlid, registra la idea i comença a programar-la. En aquesta última fase inicial serà el moment de desenvolupar el pla de negoci, analitzar-ne la viabilitat perquè l’app sigui sostenible.