SEO per a Entitats Socials: 6 claus per a millorar el posicionament web

17 desembre 2018

Temps de lectura 4 minuts

En un món digitalitzat, disposar d’una pàgina web es torna gairebé imprescindible per poder arribar al nostre públic. No obstant, el nombre de webs que lluiten per destacar a Internet també és més gran que mai, i aquesta és precisament la primera batalla: la visibilitat. 

Per a aconseguir-ho, els motors de cerca són fonamentals. Google és el cercador més utilitzat a tot el món i, molt sovint, la primera eina que les persones utilitzen per cercar un servei o una informació que els interessi. Una bona estratègia de SEO pot ajudar-nos a obtenir una bona visibilitat en aquests cercadors i atraure tràfic a la nostra web.

Però, què són les estratègies SEO?

Les estratègies SEO (Search Engine Optimization o Optimització dels Motors de Cerca) són aquelles tècniques enfocades a aconseguir un millor posicionament web, és a dir, situar-se en les primeres posicions de resultats a les cerques webs.

Per exemple, si una entitat es dedica a l’adopció de gossos a Barcelona, el seu interès és què els usuaris que cerquin “protectora de gossos Barcelona” trobin el seu enllaç entre els primers resultats. És crucial que hi aparegui a la primera pàgina, ja que el 90% de clicks a webs es donen en aquesta, en comparació amb els resultats de la segona o la tercera.

Per què ens interessa aplicar-les a les webs de les nostres entitats?

Les estratègies de SEO per a entitats i ONG funcionen de manera lleugerament diferent a la de les organitzacions comercials. Un bon posicionament pot canviar completament l’èxit o no d’una campanya. Algunes claus serien:

  • Transparència: Ens permet clarificar els nostres objectius, com la nostra entitat treballa per a aconseguir-los i com s’utilitzen les donacions.
  • Expansió: Una bona posició als cercador ens permet arribar a un públic nou i a donar a conèixer la nostra causa a més persones.
  • Financiació: Un major públic significa un accés més fàcil a totes aquelles persones que desitgen contribuir econòmicament a les campanyes.

Consells per a optimitzar el SEO

Els algoritmes de Google prenen centenars de criteris per tal d’ordenar les webs, però aquí et destaquem alguns dels més importants per tal d’obtenir un bon posicionament web:

1 – Tria bé les keywords

Convé dedicar-hi temps a fer recerca de les keyword o paraules clau més adients per al nostre contingut. Normalment triarem una keyword principal (incloent sinònims: els cercadors sabran reconèixer-los).

  • Consulta les estadístiques del teu web. Avalua l’origen del tràfic, la procedència, la demografia i els conceptes de cerca.
  • Revisa les activitats d’altres entitats similars a la teva. Recorda que no podràs competir directament amb webs molt potents.
  • Utilitza eines com Google Adwords Keyword Planner.

2 – Estructura el contingut

La qualitat i l’estructura del contingut és fonamental en les estratègies SEO. Si el nostre contingut és útil i rellevant, tindrà més interaccions i serà premiat pels motors de cerca. El nostre focus ha de ser crear contingut original i amb perspectives úniques.

Per optimitzar el contingut cal tenir en compte algunes claus:

  • Títol: incorpora la teva keyword, si és possible, entre les primeres paraules.
  • Primer paràgraf: és preferible que la keyword o derivats aparegui entre les 100  primeres paraules.
  • Evita repeticions: si bé ens interessa repartir les keywords per tot el text, no convé utilitzar sempre la mateixa. Utilitza sinònims o paraules que Google relacioni amb la que vols (LSI keywords).
  • Afegeix seccions: mitjançant encapçalaments com

    , no només fem el contingut més atractiu i fàcil de llegir, també afavoreix el nostre posicionament.

  • Optimitza les imatges: els noms d’arxiu de les imatges també haurien de contenir la nostra keyword, ja que també compten per al cercador.
  • Tria URLs curtes: els motors de cerca prefereixen URLs curtes, intel·ligibles i que continguin la paraula clau.
  • Opta per continguts llargs: els cercadors premien la longitud, però no afegeixis text de poca qualitat. Una bona mesura estaria al voltant de 1.500 paraules (aquest article en té 1.100).

3 – Utilitza un disseny responsive

El disseny responsive és popular i necessari avui dia. Si el teu web es només per a ordinadors, ho tindràs difícil per a què Google et posicioni favorablement, ja que la majoria d’usuaris entren a Internet mitjançant el mòbil. Sistemes de gestió de continguts com WordPress acostumen a estar ja optimitzats per a una bona visibilitat mòbil.

Una bona experiència d’usuari determinarà la qualitat de les nostres visites. Un disseny poc “user-friendly”, per contra, pot fer que perdem possibles simpatitzants i donants en les nostres campanyes. Alguns consells en aquest àmbit:

  • Web ràpida. Els usuaris acostumen a tenir poca paciència i uns temps de càrrega elevats poden fer que marxin abans d’hora.
  • Navegació fluïda. El contingut ha de ser fàcilment llegible, ben estructurat i de navegació dinàmica per tal de guiar i facilitar l’experiència d’usuari.

4 – Optimització local

La posició geogràfica és un element tant important com qualsevol altre: els cercadors inclouen el criteri de localització en els seus rankings. A més, la tendència d’afegir les ubicacions a les paraules clau long tail (per exemple, “atenció a joves” + “barcelona”) va en augment.

Per a optimitzar el nostre web de forma local podem:

  • Afegir Google Maps al nostre web i a la nostra pàgina de contacte: Google donarà prioritat a aquelles pàgines que comptin amb el seu servei de mapes.
  • Crear un perfil a Google+: una pàgina activa en aquesta xarxa social no només ajuda a dinamitzar el web, també ens ajuda en el posicionament local a Google.
  • Incentivar les puntuacions: una puntuació alta és útil per a aconseguir un millor ranking a Google, però també contribueix a la nostra imatge de marca i a la credibilitat i respectabilitat de la nostra entitat.

5 – Repercussió social

Aconseguir que altres webs redirigeixin a la nostra pàgina és una mètrica important per a Google. Per sort, les entitats  i ONG acostumen a transmetre uns certs valors de confiança que fan més fàcil aconseguir aquesta mena de links.

Les xarxes socials com Facebook, Instagram o Twitter juguen un paper clau. El contingut social aporta una major visibilitat en els cercadors i ajuda amb el tràfic. Per a aquest fi, hem de procurar crear contingut rellevant amb les keywords corresponents i utilitzar només aquelles xarxes que puguem mantenir actives.

6 – Avalua els resultats

Les entitats i ONG han d’estructurar molt bé el seu pressupost; revisar l’eficàcia de les estratègies SEO es torna indispensable.

Per revisar les nostres accions SEO, convé vincular el nostre web amb Google Analytics. Aquesta eina ens permetrà veure quines estratègies han afavorit el tràfic i quin contingut és el que genera més interaccions i interès entre els usuaris.

 

 

Fonts:

Winspire. What is SEO and How Can It Help My Nonprofit?

Hats off digital. SEO strategy for NGO’s.

Mullbrand. Pequeña Guía de SEO para principiantes.

Marketeros Hoy. 10 Consejos SEO para mejorar tu posicionamiento web.