Solucions per a facilitar l’accés a la tecnologia de la gent gran

30 maig 2022

Temps de lectura 3 minuts

La digitalització avança a un ritme imparable i els canvis poden ser difícils de pair per a generacions no plenament natives digitals. A Catalunya, segons dades de l’Idescat, hi ha gairebé 1,5 milions de persones amb edats compreses entre els 60 i els 79 anys, i 450.000 en tenen més de 80. La bretxa digital afecta especialment a aquest col·lectiu: un 23% de les persones d’entre 65 i 74 anys no poden connectar-se a Internet perquè no tenen habilitats per fer-ho o perquè no disposen de recursos tecnològics. Una de les solucions és formar-los en les eines digitals, però també dissenyar eines i dispositius tecnològics pensant en la seva edat, capacitats i habilitats per evitar que quedin enrere.

Des de m4Social us presentem 3 solucions tecnològiques amb una experiència d’usuari intuïtiva pensades per ajudar a la gent gran a gaudir dels beneficis de la tecnologia en el seu dia a dia.

Familyar
Un estudi de la UOC mostra com les pràctiques digitals en la vellesa poden ser riques i diverses i conclou que la meitat dels accessos al mòbil per part de la gent gran corresponen a trucades i missatgeria instantània.
Familyar es un smartphone adaptat pensat perquè sigui més fàcil de fer servir per a la gent gran i ofereix un accés ràpid i senzill, precisament, a trucades i missatges. La seva principal característica és una pantalla fixa i personalitzable on es pot afegir un accés directe als contactes i les aplicacions d’ús més habitual estructurant-la en blocs: amb fotografies i icones en gran dels familiars i amics i de les apps preferides per l’usuari, amb el que només necessita i el que més fa servir. Familyar, amb seu al Prat de Llobregat, porta un recorregut de 3 anys amb més de 3.000 vendes a tot l’Estat i ha estat reconeguda amb el premi Talent Cambra de Barcelona a la sobirania tecnològica.

Navega con voz
‘I si creem una eina perquè les persones en risc d’exclusió tecnològica puguin navegar amb veu a través d’una pàgina web?’. A partir d’aquesta idea va néixerNavega con voz’ que, gràcies a SINAREV, un sistema de navegació amb reconeixement de veu, permet accedir al contingut d’una web a través de la parla, facilitant un pas endavant en la realització de tasques a Internet. Simplement expressant l’article o l’acció concreta el reconeixement porta l’usuari cap a l’apartat adequat i li ofereix una explicació amb veu real -no robòtica- d’allò que ha buscat i trobat.

Aquest tipus de navegació pot ser utilitzada per qualsevol usuari que, interactuant amb la veu, pot fer compres, reserves, o qualsevol altra acció que es pugui fer en ella. La nostra solució funciona no només en ordinadors, sinó també en dispositius mòbils, i en tablets”, expliquen.

Bleta
El telèfon mòbil s’ha consolidat com una eina imprescindible en el dia a dia de qualsevol persona, però hi ha d’altres dispositius com les tauletes que també hi són molt presents. Amb la voluntat de reduir la bretxa digital que separa les persones grans de les noves tecnologies va néixer Bleta, una start-up catalana que dissenya tablets pensades per a aquest col·lectiu, que parlen el seu idioma i s’adapten a les seves necessitats. Tipografies grans i clares, botons fàcils de clicar, una interfície senzilla i una navegació còmoda. Bleta s’entrega llesta per ser utilitzada i es personalitza amb les aplicacions i la configuració que l’usuari desitgi durant el procés de compra”, detallen. A més, Bleta té una pantalla HD IPS de 10,1 polsades amb dos altaveus estèreo i un so Dolby Atmos per veure imatges grans i nítides, així com per poder escoltar amb un volum fort i de qualitat. La cofundadora i CEO de Bleta, Isabel Garcia, va rebre el premi DonaTIC en la categoria de revelació i el projecte va ser premiat per Barcelona Activa. 

Si coneixes alguna altra iniciativa pensada per ajudar a la gent gran a incorporar i fer ús de la tecnologia en el seu dia a dia, no dubtis en posar-te en contacte amb nosaltres. 

Fotografia: Paola de Grenet