Talx, una aplicació de missatgeria inclusiva gràcies a la intel·ligència artificial

1 agost 2023

Temps de lectura 6 minuts

La intel·ligència artificial pot fer la comunicació més inclusiva, àgil i intuïtiva. Així ho demostra Talx, un messenger inclusiu on la IA juga un paper clau suggerint respostes o autogenerant pictogrames. Aquesta aplicació de missatgeria, desenvolupada per 3dthinks, s’adapta a les habilitats dels diferents usuaris i facilita la comunicació de les persones amb discapacitat amb el seu entorn i les empodera gràcies a la intel·ligència artificial. Actualment, l’app, que compta amb el suport d’un gran nombre d’institucions, es troba en fase de desenvolupament. Jaume Sánchez, CEO i cofundador de 3dthinks, ens explica com va néixer el projecte i quins reptes de futur té.  

Foto de l'equip de Talx app

Com neix 3dthinks?

3dthinks va néixer l’any 2021 a Alemanya després de participar en un concurs d’innovació internacional del que vam ser els guanyadors amb un projecte que buscava ajudar a la Franziska, una noia amb cadira de rodes que volia utilitzar la seva tauleta al mateix temps que conduïa la seva cadira. No es tractava d’una tauleta normal, sinó d’un ‘Talker AA’ que ella fa servir per comunicar-se. El repte era que la tauleta podia caure a terra quan anava amb la cadira i que el comandament de la cadira quedava tapat per la tauleta. Així, vam dissenyar un mecanisme que plegava la tauleta a sota de la cadira de rodes i que va fer possible que la Franziska pogués parlar i conduir al mateix temps. El 2022 ens vam traslladar a Barcelona després de deixar la nostra feina a Alemanya i vam decidir dedicar-nos al 100% al nostre projecte de comunicació inclusiva.

La nostra missió és millorar la vida de les persones amb necessitats especials per mitjà d’innovacions assequibles, basades en productes de software i en la fabricació distributiva.

Quins projectes teniu en marxa?

Actualment, impulsem un projecte de comunicació inclusiva, Talx, que utilitza la intel·ligència artificial per accelerar i millorar la comunicació de les persones amb diversitat funcional i de les comunitats que volen accedir a elles. També, de cara al futur, treballem en una iniciativa relacionada amb la mobilitat inclusiva i amb la fabricació distributiva.

En què consisteix exactament Talx?

Talx és un messenger inclusiu que pot ser usat per persones amb diversitat funcional, i que pateixen la bretxa digital, per comunicar-se amb el seu entorn i accedir a serveis de manera independent. També dona servei a les institucions, fundacions i empreses de serveis que, utilitzant la nostra app, poden arribar a aquests col·lectius i fer els seus negocis o els serveis una mica més inclusius.

Com va sorgir la idea de desenvolupar Talx i quin és l’estat actual del projecte?

La idea va sorgir el dia que vam entregar el nostre mecanisme “Talker mount” a la Franziska. Una vegada muntem el mecanisme a la seva cadira i fixem la tauleta, el primer que va fer va ser anar-se’n a parlar amb persones que estaven lluny d’ella, conduint amb la cadira. De seguida vam veure que el seu radi de comunicació encara estava limitat a l’autonomia de la seva cadira i ens adonem de la necessitat que té de comunicar-se a distància. També, en veure el cost de la seva tauleta – aprox. 6.000€-, ens preguntem si no seria possible fer una app assequible per a tothom, però que a més a més fos capaç d’enviar missatges a distància.

I ho aconseguiu amb Talx! Ja és possible descarregar l’aplicació? 

L’app ja està disponible en mode de desenvolupament al Google Play store, però de moment només es pot utilitzar des de telèfons i tauletes Android. A finals d’aquest any, tenim previst incloure l’aplicació per a dispositius mòbils d’Apple. Si algú vol fer-la servir, només ha de contactar amb nosaltres i li podem donar permís d’accés.

Quin paper juga la intel·ligència artificial en el funcionament de l’aplicació?

Juga un paper fonamental i decisiu. La intel·ligència artificial assisteix a la persona amb diversitat funcional suggerint-li respostes a les preguntes fetes pel cuidador o una altra persona del seu entorn i autogenerant pictogrames. Així aconseguim que la comunicació sigui ràpida i intuïtiva tant de la banda del “cuidador” com de la banda de la persona amb necessitats especials.

Existeix alguna app similar al mercat? 

No tenim constància d’una app similar. Sí que existeixen moltes aplicacions d’AAC (augmentative alternative communication), però estan orientades a la comunicació presencial i no envien missatges a distància. El que tampoc fan és utilitzar la IA per l’autogeneració de respostes i pictogrames. I el que tampoc ofereixen és la possibilitat de configurar la comunicació d’acord amb les habilitats de la persona usuària.

Esteu col·laborant amb diferents entitats per millorar la vostra aplicació?

A Alemanya estem col·laborant amb l’ICP München, que és una institució d’ajuda a persones amb diversitat funcional. El feedback que aquesta fundació ens dona és or per a nosaltres, ja que estem en contacte directe amb les persones usuàries i podem adaptar les funcionalitats a les seves necessitats.

D’altra banda, l’UX Lab de Barcelona Activa ens està ajudant amb la UX i estem treballant una enquesta amb el seu suport. També hem estat un dels guanyadors dels premis de l’acceleradora Open Future de Cornellà i tant la Fundación Telefónica com l’Associació Innobaix ens ofereixen el seu ajut.
A més, l’Ajuntament de Barcelona, a través de Barcelona Activa, ens va seleccionar com una de les 16 startups que representaven la ciutat al IOT Congress del 2023 i l’AMB ens ha inclòs entre les 15 empreses a què ofereixen suport per la seva internacionalització. Més enllà d’això, l’Acceleradora Ship2B ens ha afegit al seu programa d’acceleració i estem preseleccionats per la fundació Prevent. En fi, la llista de col·laboradors és interminable i estem molt agraïts del suport que estem rebent i que, a poc a poc, s’entengui l’abast del nostre projecte.

També compteu amb usuaris per fer tests de l’app?

De moment només tenim col·laboradors directes a Alemanya, on els feedbacks són molt positius. Les persones amb diversitat funcional volen ser independents i resoldre els problemes per elles mateixes. A més, les persones cuidadores, utilitzant la nostra app, ens transmeten que poden ser molt més eficients: si coneixen abans la necessitat, poden estalviar temps i ser més efectives. La comunicació a distància és un servei essencial!

A Catalunya estem buscant usuaris i, en aquest sentit, estem en contacte amb l’Ajuntament de Gavà i amb algunes fundacions que encara no podem anomenar. Penseu que la nostra app encara està en mode “desenvolupament” i, per tant, no és perfecte. Institucions i persones poden col·laborar i ajudar-nos a millorar l’aplicació. Per contactar amb nosaltres, podeu fer-ho a través de la web www.talxapp.io. Aviat volem començar una campanya de crowdfunding a Verkami on oferirem noves vies de col·laboració que ens ajudaran també a ser sostenibles.

Foto de l'equip de Talx app

 

La tecnologia té un potencial enorme per millorar la vida de les persones. Creieu que l’estem aprofitant prou amb aquest objectiu? 

La tecnologia sempre ha anat per davant de la societat, això no és nou. Històricament, els col·lectius que han disposat de tecnologies avançades, han sigut els que han assolit l’èxit sobre els altres. Aquesta visió d’obtenir profit o avantatge és el que s’ha de canviar. El concepte bàsic per fer de la tecnologia una eina per millorar la vida de les persones és, com diu Xavier Marcet, pensar en l’empremta que volem deixar quan abandonem aquest món. En la nostra opinió hem de tenir una visió humanista de la tecnologia i veure com es pot aplicar de manera que sigui beneficiosa per a tothom o, en altres paraules, que sigui inclusiva.

Què creieu que cal tenir en compte a l’hora de desenvolupar una solució innovadora que generi un impacte real en la societat? 

Nosaltres creiem que les societats avançades seran inclusives i els productes i serveis que ofereixin hauran de ser concebuts per ser inclusius des del començament. Actualment, quan dissenyem un producte ho fem només pensant en el nombre de persones que el poden fer servir i els beneficis que es poden obtenir. Després, quan veiem que hi ha persones que queden excloses, fabriquem complexes adaptacions que, en molts casos, només generen més exclusió perquè sovint són molt cares i inaccessibles per a la majoria. Hem de començar a pensar que fer productes inclusius no és treballar per una minoria, sinó tot el contrari. Un producte que és inclusiu, és vàlid per a tothom. Aquesta és la nostra manera de veure com es pot aconseguir una societat més justa. Nosaltres hem començat amb la comunicació i animem a altres entitats en altres sectors – o en el sector de la comunicació- a fer el mateix. Ens queda molt per fer!