Com la tecnologia pot tenir una aplicació social en el repte de l’envelliment?

6 març 2018

Temps de lectura 3 minuts

L’envelliment de la població és un repte social, a més d’econòmic, al qual s’enfronten moltes entitats socials que busquen millorar la qualitat de vida i la salut de les persones grans, i alhora assegurar la seva autonomia. Les tecnologies TIC es veuen com una eina essencial per a adreçar aquesta situació, i l’aplicació social de la tecnologia en l’envelliment ha estat el centre de diversos actes i conferències, com ara el que es va dur a terme el novembre passat organitzat pel CTECNO (Centre Tecnològic de Catalunya). Durant la conferència, Felip Miralles, director de la Unitat eHealth d’EURECAT, va admetre que ja no existeix «una piràmide poblacional», però ho va declarar tant un repte com una oportunitat.

En aquest context, la tecnologia es veu com una eina efectiva per adreçar tant la seguretat de la persona gran com el seu benestar. A l’acte de CTECNO es va donar a conèixer, entre altres solucions, el Projecte SAAPHO (Secure Active Aging: Participation and Health for the Old), dut a terme per la Fundació Salut i Envelliment de la UAB. A través de tres vies principals, SAAPHO busca promoure l’envelliment saludable: primer, oferint suport a l’usuari pel que fa a la salut, ajudant-lo a «mantenir una activitat física constant i una dieta saludable»; segon, servint de control de seguretat, ja que és capaç d’alertar a l’usuari en cas de foc o de fuita de gas; i finalment, com a via de comunicació amb els seus familiars i coneguts.

També recentment durant la celebració del programa B-Inspired, Alfons Cornella, fundador d’Infonomia i de Co-Society va presentar l’aplicació Rendever. Aquesta eina utilitza la realitat virtual per estimular la memòria de la gent gran, i els permet visitar a través de Rendever llocs que els poden portar records (ciutats on han viatjat, el barri on vivien de joves) o llocs que no han arribat a veure mai, per tal de combatre sentiments d’aïllament i depressió.

Altres projectes a destacar:

  • Projecte Radars, part de la iniciativa Barcelona Ciutat Digital, es basa a crear una xarxa de suport al voltant de l’usuari, tant de veïns i veïnes com de comerciants, familiars, o professionals, que poden alertar directament a equips d’emergència si es detecta un canvi sospitós en la rutina diària de la persona.
  • Vincles BCN, que fou guanyador del primer premi al Mayors Challenge, té per objectiu reforçar les relacions entre l’usuari i els seus coneguts, o fins i tot crear noves amistats, per tal que no se senti sol ni aïllat. Una quarta part de la gent gran de Barcelona viu sola, i és per això que Vincles busca «reforçar les relacions socials de les persones que se senten soles». Aquesta aplicació, dissenyada especialment per l’ús de persones grans, permet enviar i rebre missatges, trucar i fer videoconferències, i gestionar el calendari.
  • CerQana, que té per objectiu incrementar l’autonomia i la inclusió social de les persones grans i de les persones dependents, consisteix en una app que simplifica l’smartphone: genera botons de marcació ràpida i permet establir recordatoris i calendaris de manera senzilla, per tal que el seu usuari tregui el màxim profit del seu telèfon mòbil de manera totalment intuïtiva.
  • Sensovida està dirigit a persones grans que volen seguir vivint soles i de manera independent, i tot monitoritzant el seu estat busca tant aportar seguretat al seu usuari com tranquil·litat als seus familiars. Així, la persona pot confirmar que està bé a través d’un sol clic del mòbil, i l’aplicació avisa als familiars si l’usuari no està actiu durant un temps i si es detecta una possible situació de risc.
  • Familyar, també amb l’objectiu de fomentar la comunicació i prevenir la soledat, aquesta aplicació permet tant comunicar-se a través de missatges i videoconferències, com de crear calendaris, avisos o fer àlbums de fotografies.
  • Ekauri, una solució d’IoT que consisteix en la instal·lació de receptors sense fils a la llar per donar suport als cuidadors en l’atenció als seus familiars de més edat o amb alguna discapacitat.

 

 

 


Fonts:

http://www.ctecno.cat/envellir-amb-qualitat-de-vida-el-repte-de-la-tecnologia/.

http://informatica.blogs.uoc.edu/2017/12/18/el-papel-de-la-tecnologia-en-el-proceso-de-envejecimiento/

http://www.societatdelainnovacio.cat/12-projectes-innovadors-per-envelliment-actiu-i-saludable/

https://m4social.org/ca/blog/la-tecnologia-hi-es-cal-que-apliquem-imaginacio-i-intelligencia-crear-impacte-social