Com podem millorar la velocitat del web de la nostra entitat?

9 febrer 2018

Temps de lectura 3 minuts

A l’article «WordPress, una bona eina per les entitats socials» vam fer una introducció sobre WordPress:  què és i com el podem començar a fer servir. Així, mentre que el mes passat vam explicar com instal·lar-lo per desenvolupar un web que donés a conèixer la nostra entitat social o ONG, aquest  mes avançarem un pas més endavant i donarem les claus per treure’n el màxim profit. Ho farem a partir de l’anàlisi d’una eina que ens permetrà optimitzar la nostra pàgina  perquè sigui més ràpida i efectiva: un CDN. 

De les sigles de Content Delivery Network, un CDN és una «xarxa de distribució de contingut». Com bé diu el seu nom, la seva funció és allotjar contingut del nostre web a diversos servidors d’arreu del món. Específicament, un CDN agafa el contingut permanent i que més pesa d’un web (el que més trigarà a carregar-se per l’usuari) i el distribueix a diferents servidors. D’aquesta manera, si una persona que viu a l’altra banda del món visita el nostre web, aquesta es descarregarà el contingut des del seu servidor més proper, en lloc d’aquell que fem servir nosaltres per allotjar la nostra pàgina. Els avantatges però, no són només per l’usuari, sinó que gràcies a aquest sistema, evitarem que el servidor es pugui penjar o el nostre web incrementi el seu temps de càrrega, tot i tenir un nombre elevat de visitants o estar localitzats en altres parts del món.

En paraules del growth hacker Víctor Campuzano, un CDN ens ajudarà a:

  • Millorar la velocitat web dels nostres usuaris, especialment d’aquells localitzats en altres països.
  • Reduir la càrrega del nostre servidor, pel que aconseguirem reduir el número de vegades que es pugui quedar penjat.
  • Reduir el consum d’amplada de banda del nostre host.
  • Possibilitat d’utilitzar les còpies en la memòria cau del nostre web, en cas que caigui el servidor (d’aquesta manera la web no cauria com a conseqüència).
  • Millorar el posicionament SEO de la nostra pàgina.

Tot i que un CDN és extern a WordPress, hi ha un seguit de desenvolupadors que han creat el servei ja lligat a aquesta plataforma, perquè la seva instal·lació i funcionament sigui encara més fàcil. Aquí, n’hem recollit alguns dels més recomanats:

  • Amazon CloudFront: És part dels serveis web que ofereix Amazon i es pot instal·lar a través del plugin W3 Total Cache. És de pagament, però només es paga pels recursos que s’utilitzen.
  • MaxCDN: També funciona amb WordPress a través de W3 Total Cache, i també és de pagament (tot i que existeix la possibilitat d’obtenir una prova gratuïta). Té servidors arreu del món, i el seu disseny d’usuari és molt intuïtiu, pel que a més de facilitar la navegació dins del web, també permet extreure informes d’usatge i previsió. Aquí trobareu les instruccions per instal·lar-lo a WordPress.
  • KeyCDN: es paga només per la informació que es traspassa, i igual que MaxCDN, permet consultar la informació sobre el tràfic d’usuaris a temps real, pel que ens permet veure si funciona i té sentit per a la nostra pàgina web o no.  A la seva pàgina tenen un apartat dedicat a les claus per utilitzar-lo amb WordPress.

Aquests són només alguns dels serveis de CDN més populars que podem trobar al mercat. Per saber quin és el que millor s’escau al nostre projecte, haurem  de tenir en compte no només els complements necessaris per integrar-lo a WordPress, sinó a quins països es troba la nostra audiència, i per tant on necessitem que el proveïdor tingui servidors. Un altre factor a valorar és la quota, ja que depenent de les necessitats i els recursos que necessitem,  sortirà més rentable un CDN o un altre.


Fonts:

https://vicampuzano.com/que-es-un-cdn-y-como-implementarlo-en-wordpress/

http://www.ttandem.com/blog/optimiza-tu-sitio-wordpress-con-una-cdn/

https://www.elegantthemes.com/blog/tips-tricks/best-cdn-services-for-wordpress-users