m4Social i la Taula participen en el primer Col·laboratori de la regió metropolitana

5 juliol 2024

Temps de lectura 2 minuts

m4Social, el projecte d’innovació digital de la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, col·labora aquesta setmana en l’edició de la jornada metropolitana del Col·laboratori Catalunya, que porta per títol “Temps de col·laboratoris: Impulsant la innovació social digital en l’àmbit local”. El Col·laboratori Catalunya és una iniciativa impulsada per la Generalitat de Catalunya i la Fundació i2CAT que pretén ser un punt de trobada de tots els agents que treballen la innovació i s’enfronten als reptes socials del moment: el canvi climàtic, el món digital o la desigualtat social.

Així doncs, la jornada, que ha tingut lloc al Hub Social de la Fundació Bofill a Barcelona, i que compta amb el suport del Pla Estratègic Metropolità, reuneix per primer cop agents d’innovació social de la regió metropolitana de Barcelona amb l’objectiu de connectar-los i compartir casos d’èxit de projectes a escala local i facilitar el treball conjunt per donar resposta a reptes socials. Amb aquesta trobada, es vol articular un espai de debat i cocreació que permeti impulsar un nou col·laboratori a la regió metropolitana.

La sessió ha tingut dos espais de debat, anomenats “cercles oberts”. El primer s’ha centrat en les metodologies vinculades amb la innovació i ha comptat amb Nadala Fernández, directora de producció i responsable de relacions institucionals de la Fundació Èpica (la Fura dels Baus); Bàrbara Outeiro, responsable d’Innovació Oberta a Suara Cooperativa i Bàrbara Mitats, responsable de Programes de Formació i Recerca a Salut Mental Catalunya, amb la moderació de Carlota Zabaco, coordinadora del Barcelona Aging and Longevity Lab (BALL) del Parc Sanitari Pere Virgili.

El segon cercle, que portava per títol “Ritmes i acords d’èxit innovadors. Projectes i experiències per a la transformació social digital”, ha estat moderat pel responsable de m4Social, Gerard Sentís, i ha comptat amb la participació de Toni Codina, director general de Fundació iSocial; Mª Luisa García Castellano, tecnòloga a la Fundació Ciutat Viladecans; Albert González, cofundador de VTools iEurídice Cabañes, codirectora d’ArsGame.

La trobada d’enxarxament ha comptat també amb tres espais participatius per debatre entorn el mateix col·laboratori, els reptes de l’habitatge a la regió metropolitana i qüestions vinculades a les persones joves i la innovació digital. Per concloure, s’ha visitat el Social Digital Lab de Suara Cooperativa, un Living Lab d’innovació social des d’on es treballa la transformació per a l’atenció a les persones.

El cicle “Temps de col·laboratoris” neix de la voluntat de la Direcció General de Societat Digital de la Generalitat de Catalunya d’apropar la innovació social digital a la societat, i a la seva quàdruple hèlix, per aplicar les tecnologies digitals de manera efectiva, millorar-ne la gestió, promoure la participació ciutadana i fomentar el desenvolupament local i la col·laboració interinstitucional.