La vessant social de l’Internet de les coses

31 gener 2018

Temps de lectura 3 minuts

Per finals de 2018, es calcula que el 50% dels productes manufacturats incorporaran l’Internet de les coses, segons va declarar recentment Antony Bourne, director de Global Industry Sales a IFS. Pero, què és l’Internet de les coses? L’IoT (de les sigles en anglès) es basa a connectar dispositius a internet, creant una xarxa que recull i comparteix informació, alhora que permet cada objecte interactuar entre si mateixos i actuar de determinada manera d’acord amb les dades que rep. Un dels exemples més estesos és el del control de la calefacció: Un dispositiu IoT pot apagar o abaixar la calefacció quan detecta que ja no hi ha ningú a casa, o quan fora és un dia assolellat. També està el de la nevera amb una càmera interna que et recorda, a través del mòbil, quan has de comprar llet. Aquests són només alguns dels casos en els quals s’ha començat a aplicar, però els avantatges estan clars, per les empreses, això representa més coneixement sobre l’usuari, a escala global, l’IoT està directament relacionat amb l’eficiència i l’estalvi d’energia.

Què pot representar l’IoT per les ONG?

Però l’IoT no només canvia el panorama del mercat comercial, sinó que també pot revolucionar el sector social. Com? Gràcies a les dades que un dispositiu IoT és capaç de registrar i la informació que li permetrà generar. De la mateixa manera que el sector comercial utilitza la recerca de mercat per buscar perfils de “compradors” i vendre el nombre més gran de productes possibles, l’IoT permetrà a les entitats socials crear perfils de donants o voluntaris a partir de dades completament públiques. Un dels avantatges principals de l’Internet de les coses és la seva capacitat per recollir dades dels usuaris a través de qualsevol dels dispositius que té connectat a la xarxa, la qual cosa obra una nova font d’informació dels usuaris.

Tota entitat social està basada en dos pilars centrals que es retroalimenten, com expressa Nick Morpus al blog social de Capterra. Per una banda hi ha la causa per la qual es lluita, i amb la qual es busca atraure donants i voluntaris, i l’altre és la solució (basada en informació, accions o dispositius) que permeten a l’entitat acomplir la seva missió i visió en favor d’aquesta causa. L’Internet de les coses pot tenir un paper significatiu en ambdós camps: tant recollir informació que permetrà conscienciar el màxim nombre de persones, com usar-la per actuar de manera efectiva pel seu objectiu.

AirBeam, com conscienciar sobre la contaminació atmosfèrica

Un exemple de com l’Internet de les coses pot ajudar a una ONG és HabitatMap i la seva solució AirBeam. AirBeam, que es va poder desenvolupar gràcies al micromescenatge de Kickstarter, és un dispositiu capaç de detectar de manera acurada el nivell de pol·lució de l’aire sigui on sigui i a temps real. Aquest dispositiu és part d’una xarxa, en la qual s’hi poden connectar altres wearables (tenen també una armilla), que permeten registrar les dades de l’aire i compartir-les entre els usuaris a través d’una app. L’objectiu, és clar, és conscienciar al públic sobre la contaminació i empoderar-lo a prendre decisions sobre el seu dia a dia, que esperen que causin un impacte en les polítiques de contaminació mediambiental a les ciutats on s’utilitza. En visualitzar la contaminació atmosfèrica d’aquesta manera, el problema de la pol·lució deixa de ser abstracte, i ajudarà tant a millorar el medi ambient com a atraure els usuaris a la causa per la qual HabitatMap lluita.

Sensorització d’habitatges socials 

El passat mes de desembre, la Taula del Tercer Sector de Catalunya i la companyia d’infraestructures de telecomunicacions Cellnex telecom, van signar un conveni de col·laboració per dur a terme un projecte pilot d’aplicació de tecnologies de sensorització i connectivitat a habitatges destinats a col·lectius en risc d’exclusió social. Així, els habitatges seran equipats de sensors que recolliran dades relacionades amb el consum energètic que seran emmagatzemades a una plataforma d’Internet de les Coses que en permetrà el monitoratge a distancia, generar indicadors per poder, en definitiva, optimitzar l’ús de recursos energètics.

Donants compromesos amb la causa gràcies a l’Engagement Mirror

A World Vision, una ONG internacional enfocada a la pobresa infantil, es van adonar que mentre que la majoria de visitants a un centre comercial corren cap a l’altra banda en veure un voluntari d’una ONG amb una carpeta i bolígraf esperant recollir les seves dades, molt poca gent rebutjaria ajudar a un dels beneficiats de la seva causa si el tingués davant seu. Així doncs, com no es pot portar el donant potencial a Uganda, es busca portar la nena d’Uganda al donant. La companyia OMNIFI va ser contractada per l’ONG per crear una experiència interactiva, basada en l’Internet de les coses, amb l’objectiu de comprometre el donant amb la causa i conscienciar la població. A partir d’aquí va néixer l’agència The Yard Creative i el seu projecte Engagement Mirror, que permetrà generar més donacions i incrementar el compromís de la gent amb la seva causa.

 

 


Fonts:

http://www.europapress.es/economia/noticia-internet-cosas-estara-presente-50-productos-industriales-2018-ifs-20180109112431.html

https://blog.capterra.com/how-the-internet-of-things-will-revolutionize-the-nonprofit-sector/

https://gigaom.com/2014/10/30/see-how-a-brooklyn-nonprofit-is-using-the-internet-of-things-for-environmental-justice/

https://www.theguardian.com/technology/2015/may/06/what-is-the-internet-of-things-google

https://internetofbusiness.com/this-iot-pilot-is-making-charity-appeals-more-engaging/

https://iotuk.org.uk/internet-of-charity/