Com pot impactar la realitat virtual en el sector social? Coneixes aquestes iniciatives?

16 novembre 2018

Temps de lectura 4 minuts

Article creat en col·laboració amb Creu Roja Catalunya.

Les organitzacions socials no són alienes en cap cas a les darreres innovacions tecnològiques que llancen al mercat mundial constantment les indústries de la informació i del coneixement. Un exemple clar d’això és la incorporació cada cop més nombrosa que fan les entitats de la Realitat Virtual per a diverses accions de sensibilització, de formació o de captació de fons.

Entenem per Realitat Virtual (RV) un entorn artificial generat amb tecnologia informàtica, d’escenes o d’objectes que creen a l’usuari una sensació d’immersió a un entorn virtual com si fos real, d’experiència real. Actualment això és possible a través d’un software que sol anar acompanyat de dispositius que estan en constant millora: ulleres de realitat virtual o cascs, que permeten als usuaris veure imatges en 3D, que poden estar complementats amb guants i altres elements.

L’estat de la Realitat Virtual

Segons l’informe Mapa del estado de la Realidad Virtual en España, elaborat per una plataforma de recomanació d’apps en espanyol The App Date, el 71,8% dels espanyols han sentit a parlar de la RV, un percentatge més elevat que a França i Anglaterra.

Tot i que la majoria d’experiències de RV estan orientades a l’entreteniment (23%), a la publicitat (22%) i al turisme (17%), cada cop són més les iniciatives de caràcter social que han entrat en el mercat de la RV, i tenen previst anar creixent. La RV pot oferir solucions ja sigui en l’àmbit formatiu, de la salut i de sensibilització entre altres.

La RV és a dia d’avui un producte complex i en conseqüència car. Una alternativa interessant és la producció de vídeos 360º, que malgrat i no tenen la capacitat interactiva de les solucions RV, ofereixen a l’usuari una experiència immersiva molt interessant.

Un decàleg per la Innovació Tecnològica

Les organitzacions mundials -com ara les Nacions Unides, el Moviment Internacional de la Creu Roja i de la Mitja Lluna Roja, UNICEF o Metges Sense Fronteres, entre moltes altres- estan duent a terme diversos esforços per desenvolupar principis orientadors per al desenvolupament tecnològic que se sintetitzen en un Decàleg per a la Innovació Tecnològica.  Els principis que proposa abasten des del disseny de la tecnologia amb els usuaris, fins a la comprensió de l’ecosistema actual, el disseny escalable, la sostenibilitat, l’impuls de la informació, l’ús d’estàndards, dades codi i innovació oberts, la reutilització i millora continuades, la col·laboració i el principi de no fer cap mal.

Per tant, es fa palès que les organitzacions socials també han d’incorporar en el seu desenvolupament de tecnologies com la Realitat Virtual, estàndards ètics relatius a l’experimentació, el consentiment, la rendició de comptes, la propietat intel·lectual i la funció sense ànim de lucre.  Els actors d’innovació humanitària han hagut d’assimilat que aquest marc de treball no ha de frenar la innovació, sinó que ha de garantir que la innovació sigui realment d’interès comú per a les seves missions.

Projectes tecnològics amb RV

Us mostrem alguns exemples de projectes realitzats amb aquestes tecnologies:

· Som 360, formació de voluntaris a Creu Roja Barcelona

Un projecte pensat per a conscienciar a la població la necessitat de fer-se voluntari de l’organització. Diverses àmbits d’intervenció social: infància, rober, gent gran. Si el voleu coneixer de primera mà el trobareu a l’Espai m4Social del VIè Congres del Tercer Sector Social que se celebrarà entre el 20 i el 22 de Novembre a la Farga de l’Hospitalet!

 

 

· CIRC, aplicació per la preparació davant catàstrofes naturals de Red Cross Disaster Training

Aplicació de l’ICRC que ajuda a la societat i als voluntaris en la preparació de situacions de catàstrofes naturals. Aporta gran dosis de realitat i és una molt bona eina en termes de formació. Mira el vídeo explicatiu.

· Psious Story, tractament de fòbies

Tractament de pors, ansietat i fòbies a través de RV. A través d’aquest tractament, es va exposant gradualment a l’usuari a les causes que li provoquen ansietat i es va monitoritzant la seva reacció per donar els propers passos. Mira el vídeo explicatiu.

· Mètode Foren, tractament lesions motores

Aquest mètode inclou el tractament amb RV per a l’estimulació i rehabilitació de lesions motores. Mira el vídeo explicatiu.

· Universiv, plataforma educativa d’experiències virtuals

Aquesta plataforma ofereix materials educatius que permeten passejar per l’interior del cos humà o retrocedir a l’època dels druides a Stonehenge (Anglaterra). Mira el vídeo explicatiu.

· La historia de Aisha, campanya de sensibilització de Save the Children

A través d’aquest vídeo acompanyem Aisha fins a la seva llar a una de les comunitats mauritanes afectades per la sequera que ha provocat la manca de pluges dels últims anys. Mira la història aquí.

· La canción del Lobo Feroz, campanya de sensibilització d’UNICEF

Historia de superació i lluita davant la adversitat en una comunitat on els nens es recuperen d’un desastre natural i canten una cançó per evadir-se de les seves pèrdues i recordar la importància de viure preparats per actuar en cas d’emergència. Mira la campanya aquí.

· Dementia Care, tractament de la demència de Tribemix Virtual Reality

Aplicació que permet als malalts de demència reviure sensacions al visitar espais que feia temps que no visitaven. Permet crear estímuls als que no estan acostumats sense necessitat de desplaçament. Mira el vídeo explicatiu.

· Kame, la història d’un nen soldat, campanya de conscienciació de World Vision

Permet que l’espectador es posi a la pell d’un nen soldat per sentir la incertesa, la por i la   innocència trencada per la guerra. Mira la campanya aquí.

· La violència de gènere, programa per maltractadors de IDIBAPS, Hospital Clínic.

Reproducció virtual d’una situació de violència masclista. L’usuari pot sentir en primera persona les sensacions que viu una dona que està sent maltractada per la seva parella. Mira el vídeo explicatiu.


Imatge capçalera i article creat en col·laboració amb Creu Roja Catalunya.

Fonts:

La realidad virtual mejora la empatía de hombres maltratadores hacia las mujeres que agreden. El Periódico.

TheVrain 

International Committee of the Red Cross 

Psious VR Therapy

Unimersiv: VR Training 

UNICEF lanza video de realidad virtual para crear conciencia sobre la situación de la infancia en México

Dementia Care

KAME: LA HISTORIA DE UN NIÑO SOLDADO