SmartCAT Challenge – Inclusió Social

Temps de lectura 3 minuts

SmartCAT Challenge és un projecte emmarcat dins l’estratègia SMART CATALONIA de la Generalitat de Catalunya. Al 2017 es va potenciar la creació de solucions innovadores a les principals problemàtiques del territori català, connectant emprenedors, desenvolupadors, organitzacions i experts amb les necessitats que requereixen resoldre’s.

m4Social va liderar una de les dues competicions que es presentava sota el nom d’Inclusió Social. Per definir els diferents reptes als que els desenvolupadors i les entitats socials haurien de donar solucions es va realitzar un taller participatiu el dia 3 de maig. En aquesta sessió hi van assistir 17 representants de diferents entitats que exemplificaven un espectre molt ampli del Tercer Sector. De les conclusions d’aquest taller en van sortir els següents reptes:

• Barreres arquitectòniques.

• Gestió de recursos personals.

• Cultura del compartir.

Després d’aquesta fase es va iniciar el procés d’obertura a tots els participants i tota l’acció comunicativa necessària. El 9 de juny es va celebrar un Ideathon (Marató d’idees), a imatge de les jornades de desenvolupament i co-creació intensiva en l’àmbit tecnològic. La Ideathon va ser l’inici d’un procés de 4 mesos durant els quals, els participants van tenir accés a la plataforma d’incubació online de Smart City Hack i van disposar de mentors i recursos tecnològics que els van servir de guia per poder transformar les seves idees inicials en projectes reals. Aquesta jornada va comptar amb més de 50 participants entre desenvolupadors, dissenyadors, creatius, empreses i entitats del Tercer Sector, i es van generar 13 projectes que més endavant serien candidats a rebre els premis.

 

El projecte va passar a la fase d’incubació i mentoria on diversos referents de diferents especialitats, així com d’entitats del Tercer Sector, van ajudar als emprenedors a definir millor les seves solucions i convertir les seves idees en projectes tangibles. Aquest procés va concloure a finals de setembre, on el jurat format pels organitzadors: m4Sociali2Cat i SmartCATALONIA van fer una preselecció dels 10 projectes més interessants. El dia 19 d’octubre es va celebrar la final del repte a l’auditori de l’edifici MediaTIC. Allà 10 projectes competien per 3 premis en metàl·lic, la possibilitat d’accedir a una ronda de finançament de Keiretsu Forum i la realització de pilots conjuntament amb les entitats participants. Els projectes guanyadors van ser:

• 1r premi: The Eye Harp. La iniciativa té l’objectiu que persones amb discapacitat motriu puguin tocar instruments de manera digital amb el moviment dels ulls o del cap.

• 2n premi: Wheris Links. Té l’objectiu que les persones amb discapacitat visual, auditiva i de comprensió lectora puguin tenir accés a una lectura accessible i organitzada del contingut imprès.

• 3r premi: CerQana una aplicació mòbil que millora l’autonomia i la inclusió social per a les persones grans i dependents, adaptant el seu smartphone a les seves necessitats específiques.

The Eye Harp – Guanyador del primer premi

 

Wheris – Guanyador del segon premi

 

CerQana – Guanyador del tercer premi