Pot la tecnologia ajudar-nos a combatre el Canvi Climàtic?

3 novembre 2021

Temps de lectura 3 minuts

Des del 31 d’octubre i fins el 12 de novembre s’està celebrant a Glasgow la Conferencia sobre el Canvi Climàtic. La cimera reuneix diversos líders mundials per acordar mesures per lluitar contra l’escalfament global del planeta i les conseqüències negatives que se’n poden derivar. 

Actualment existeixen moltes alternatives per combatre l’emergència climàtica, des de les més bàsiques com les energies renovables, fins a algunes més complexes que encara cal desenvolupar. En aquest sentit, les tecnologies poden ser grans aliades per seguir explorant alternatives sostenibles, i des de m4social volem compartir algunes de les propostes que poden ajudar a plantar cara a l’emergència climàtica i contribuir en favor del medi ambient. Bona part d’elles estan vinculades a la contenció de les emissions de diòxid de carboni, un dels gasos més contaminants i amb més implicació en l’escalfament del planeta.

 

Tecnologies de captura, utilització i emmagatzematge de carboni

Els científics atribueixen principalment l’augment de la temperatura mitjana de la Terra a les emissions de gasos d’efecte hivernacle provocades per l’ésser humà. Entre els gasos d’efecte hivernacle més significatius hi ha el diòxid de carboni (CO2), les concentracions del qual han augmentat gairebé un 50% des que va començar la revolució industrial. Per combatre-ho, des de la tecnologia s’ha posat sobre la taula una innovació per reduir les emissions de CO2. Es tracta de les tecnologies de captura, utilització i emmagatzematge de carboni. Aquestes tenen com a objectiu capturar el CO2 produït en processos industrials i centrals elèctriques i transportar aquestes emissions per gasoducte fins a llocs d’emmagatzematge en alta mar a diversos quilòmetres sota el mar del Nord. Segrestat en zones segures sota el mar, aquest carboni ja no contribuiria a l’efecte hivernacle, i fins i tot es podria sintetitzar en nous combustibles per als sistemes de transport en el futur.

 

Intel·ligència Artificial de les Coses

Respecte la gestió del carboni, des del World Economic Forum, també proposen solucions vinculades a la intel·ligència artificial de les coses (Artificial Intelligence of Things – AIoT), que poden ser d’ajuda a l’hora de mesurar, reduir i integrar la compensació en temps real de carboni de les emprese per garantir els objectius de zero emissions. La planificació de la reducció d’emissions es pot dur a terme a través de la tecnologia AIoT generant informació a partir de dades en temps real per predir millor les emissions dels processos industrials. Mitjançant el seu anàlisi i aprenentatge, l’AIoT podrà perfeccionar l’avaluació del rendiment de les mesures de reducció i optimitzar les prediccions d’emissions. 

 

Internet de les Coses

Per altra banda, des de la revista científica Phys.org parlen sobre l’Internet de les coses (Internet of Things – IoT), que connecta objectes amb sensors que poden comunicar-se i prendre decisions intel·ligents, i que ja s’està utilitzant en el disseny urbà. Un projecte pilot a Amsterdam, per exemple, utilitza l’IoT per guiar els conductors cap a les places d’aparcament buides, reduint així el temps de conducció per la ciutat.

 

APPs per saber quant contaminem

Avui en dia existeixen varies aplicacions que fan un càlcul aproximat de les emissions produïdes per un viatge en cotxe o avió, mentre que d’altres permeten als compradors escanejar articles i productes per veure informació sobre quant ecològics son. En aquest sentit, Google va anunciar fa poc ajustos i actualitzacions en les seves eines de cerca per mostrar als conductors “rutes ecològiques”, és a dir, les rutes més eficients en combustible i mostrar informació sobre les emissions dels vols d’avió. 

 

A més, en la lluita contra el canvi climàtic també hi trobem altres tecnologies més conegudes i populars aplicades a les energies renovables com poden ser els panells solars o la bioenergia generada a partir de la tecnologia de captació de CO2. 

Així doncs, i malgrat la situació d’emergència climàtica és molt crítica i la tecnologia, en certa mesura, hi ha tingut un impacte negatiu, també pot servir per proposar solucions innovadores que ens ajudin a revertir aquesta situació.