Balanç de l’any i presentació de nous reptes a la primera comissió de seguiment de m4Social de l’any

25 gener 2018

Temps de lectura 3 minuts

Ahir, dimecres 24 de gener, es va reunir la primera comissió de seguiment de l’any de m4Social a la seu de la Creu Roja Barcelona. Diverses entitats de la Taula d’Entitats del Tercer Sector de Catalunya es van trobar per fer seguiment del projecte de primera mà. Entre elles, la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya (FCTC), la Federació Catalana de Voluntariat Social (FCVS), la Federació Catalana de Paràlisi Cerebral i etiologies similars (FEPCCAT), la Fundació Pere Tarrés, Fundaesplai, la Fundació ONCE, la Federació d’Empreses d’Inserció de Catalunya (FEICAT), COHÀBITAC, Minyons Escoltes i Guies de Catalunya, les Entitats Catalanes d’Acció Social (ECAS) i Salut Mental Catalunya (SMC). En aquesta sessió es va presentar el nou Coordinador de la Comissió de Seguiment, Adolf Díaz, Coordinador de la Creu Roja Catalunya i Vicepresident de la Taula, que va donar la benvinguda i va expressat l’orgull de poder incorporar-se en la coordinació i en aquesta nova etapa del projecte. Jordi Serratosa, coordinador de m4Social, va fer balanç de l’activitat realitzada durant el 2017 i va exposar els nous reptes pel 2018.

Balanç de l’activitat de m4Social

Durant el 2017 s’han impulsat 2 reptes, el d’habitatge social i l’SmartCAT d’Inclusió social. També s’ha celebrat la segona edició del m4Social day on sota el lema ‘Les TIC per a tothom’ es va reflexionar al voltant de l’accessibilitat digital. Així mateix s’ha publicat una guia pràctica, creada en col·laboració amb les empreses expertes CodeFactory i Àgils Comunicació, que està disponible online i que recull bones pràctiques i casos d’estudi que aprofundeixen amb el disseny d’aplicacions mòbils, pàgines web i continguts digitals accessibles per a tothom. Al portal web s’han publicat 63 articles i 88 iniciatives al showroom, ha rebut 11.500 visitants i també s’han generat 1.409 missatges i interaccions en xarxes socials.

Tot plegat ha comportat un augment del 85% dels subscriptors al portal m4social.org, més de 150 start-ups i empreses entrevistades i més de 250 participants en jornades.

Nous reptes i horitzons pel 2018

Durant la comissió es va presentar la proposta de full de ruta pel 2018, un pla de treball dirigit a les entitats i a dotar aquestes dels recursos necessaris per avançar en la transformació digital i en l’enfortiment de la innovació dins el sector. Per fer-ho s’han dissenyat una sèrie de propostes basades també en la continuïtat i el seguiment de les feines iniciades prèviament. De forma immediata, m4Social vehicularà la participació de les entitats de la Taula al 4YFN i al Mobile Word Congress.

Reflexions i cloenda

Finalment es va obrir el torn d’aportacions i reflexions, on es va parlar d’estratègies per apropar el món tecnològic al social, dos mons sovint molt allunyats i amb visions diferents, i de quina manera m4Social podia continuar exercint de pont de connexió entre ambdós. Adolf Díaz, va tancar la jornada agraint la predisposició dels assistents, i va recordar que la diversitat social aporta complexitat a l’hora d’establir el punt de partida per a la transformació digital de les entitats, però al seu torn, representa la fortalesa de la Taula d’Entitats del Tercer Sector, una institució que té la voluntat d’impulsar la innovació tecnològica en el sector social durant els pròxims anys.

La jornada va acabar amb una visita a la seu de la Creu Roja Barcelona. Xavier Díaz, director del Centre de Coordinació va fer una breu explicació de l’estructura, els programes i serveis que s’ofereix des d’una seu que recentment ha estat remodelada. Sobre innovació tecnològica ens va parlar de serveis com el de vídeo-atenció, mitjançant el qual es connecta per vídeo-trucada amb persones a les seves llars per a realitzar exercicis de memòria i per combatre el deteriorament cognitiu.