Barcelona, bressol de la innovació i de les startups

18 setembre 2017

Temps de lectura < 1 minut

Al llarg del 2016, Barcelona es va consolidar com una de les principals seus a Europa de les startups, o noves empreses de caràcter tecnològic. Aquesta setmana, i per tercera vegada, la ciutat comtal se celebra la Barcelona Startup week, un espai de trobada on durant cinc dies els emprenedors, el sector de la innovació i els inversors compartiran coneixement i experiència a l’esdeveniment més important del sector a escala mundial.

Barcelona, està situada a un rànquing del Startup Ecosystem Overview, elaborat pel MWC, a la cinquena posició, només superada per Londres, Berlín, París i Àmsterdam.

L’informe explica que el sector digital a Espanya va representar el 5,2% del PIB espanyol el 2016, concentrat principalment a  Barcelona, Madrid i València (per aquest ordre).

Espanya és el cinquè país d’Europa amb més programadors qualificats (després de Regne Unit, Holanda, Alemanya i França) i el seu salari s’ha incrementat un 33% en els darrers 4 anys. Tot i això, el seu sou és més baix que la mitjana europea.

L’any passat, les inversions realitzades en aquest sector a l’estat espanyol van superar els 500 milions d’euros, en consonància amb la tendència a la baixa que s’ha registrat a la resta d’Europa. La valoració mitjana dels projectes i empreses a les què s’ha invertit va ser més gran el 2016 que en els anys anteriors, dada que reflexa la creixent maduresa de l’ecosistema del país.

El sector social (entès àmpliament) i el del mòbil van ser els què van rebre més inversions, copant un 31% i un 19% del total, respectivament. A més a més, l’estudi revela que la barreja de tipus i fonts d’inversors és sana, i en destaca  que molt capital risc en etapes primerenques ha evolucionat a capital risc d’etapes avançades, al temps que l’augment dels business angels promouen la continuïtat de l’ecosistema.