Arancha Martínez: “Blockchain ens ajuda a garantir que el que diem i fem, és realment el que fem”

21 octubre 2019

Temps de lectura 5 minuts

 Entrevistem a Arancha Martinez fundadora i CEO de la ONG Itwillbe. Una organització que té com a objectiu acabar amb la pobresa a través de l’emprenedoria social.
Aquesta madrilenya, va obtenir el premi Fundació Princesa Girona Social, per la seva app, People’sProtection App,i ens atén avui per a parlar del programa realitzat  amb l’empresa  Comgo.io  (The Common Good Chain Corp) on la missió d’aquest, és aplicar la tecnologia blockchain per a la millora dels processos i transparència per el bé comú.

 •  Quins motius us van portar a confiar en un servei de traçabilitat de projectes?

La transparència és un dels valors claus de ITWILLBE (al costat d’Eficiència, Innovació i Col·laboració), amb la qual cosa quan vam saber com blockchain permetia millorar la traçabilitat de projectes i de donacions, ràpidament vam entendre que havíem incorporar-la a la nostra entitat

 • Què espereu aconseguir amb ComGo.io?

Incrementar la confiança dels nostres donants i per tant incrementar les donacions, però també millorar la comunicació entre els diferents agents que participem en un projecte (socis locals, treballadors, finançadors) i fer la gestió més eficient per assegurar-nos que la majoria de les donacions es destina als projectes.

 • Quins avenços en la traçabilitat dels vostres projectes heu experimentat des que utilitzeu ComGo?

Portem ja una mica més d’un any col·laborant al costat d’altres ongs en el disseny de la versió 1. Per a això, hem anat pilotant els avenços amb un dels nostres socis locals a l’Índia. Hem pogut comprovar com la solució empodera a les organitzacions i treballadors en el terreny, perquè els dóna més visibilitat. A nosaltres ens ha ajudat a tenir més control perquè el smart contract de ComGo ens permet rebre notificacions sempre que una fita no es compleix a temps. A l’estar en beta encara només hem rebut feedback dels nostres donants més propers, i aquest és molt positiu. Per a ells, tenir informació en temps real de l’estat del projecte és molt atractiu. Estem desitjant que arribi la tardor per poder utilitzar la versió 2 que llançarà ComGo. La nostra idea és que al llarg de 2020 tots els nostres projectes siguin gestionats sobre la blockchain de ComGo.

Hem pogut comprovar com la solució empodera a les organitzacions i treballadors en el terreny, perquè els dóna més visibilitat

 • Com creieu que ha millorat la relació amb els vostres stakeholders?

Han entès que estem apostant per la transparència i això millora enormement la relació atès que qualsevol relació en aquest sector es basa en la confiança. I no parlo només del donant, parlo també de treballadors, voluntaris, beneficiaris, partners, etc. No és senzill passar per un procés de digitalització tan complex com aquest. A més, ser els primers sempre comporta dedicar molt de temps a fer pedagogia, formació i més la primera versió mai no és la definitiva. Els nostres stakeholders han tingut (i encara hauran de tenir) molta paciència, perquè en aquests processos es produeixen canvis constants, un s’equivoca, la tecnologia falla. Però la veritat és que els nostres stakeholders han entès perfectament que estem participant en un procés d’innovació amb molt potencial i han entès que portarà temps la implementació en tota l’entitat.

 • Heu notat una major fidelitat dels vostres públics d’interès? De quina manera?

 Sí, itwillbe ha aconseguit tenir un bon posicionament en el sector com a entitat innovadora, que està apostant per una forma de treballar diferent, i en part és gràcies a l’aposta per blockchain i haver-nos sumat al disseny de la solució ComGo al costat d’altres entitats.      

 • Quin impacte específic ha tingut la utilització del blockchain en els donants i persones receptores dels projectes socials?

En els donants encara no m’atreveixo a donar dades concretes atès que encara no hem obert el projecte a donacions del públic en general. A l’estar en beta fins a la tardor, les proves s’han fet amb donants propers. Però estem convençuts que l’experiència de donant és molt millor amb ComGo que la que tenien fins ara. Pel que fa a les persones receptores de l’ajuda, a curt termini potser espanta (cal explicar-los que volem que s’impliquin, que validin la feina que fem les ongs, si estan contents amb els serveis, se’ls explica que podran rebre SMS per fer les validacions, etc), però després és molt més senzill del que ens imaginem i tenir més informació de beneficiaris en temps real millora la qualitat dels serveis que se’ls donen. Encara no m’atreveixo a donar resultats, però la veritat és que crec fermament, en què, a mig termini, es confirmarà que descentralitzar la gestió i la comunicació millora la qualitat dels projectes.

Podem confirmar és que les donacions a itwillbe han crescut en els dos últims anys, precisament des que vam introduir la innovació com a valor principal de l’organització i des que iniciem el procés de transformació digital

 

 • L’ús d’aquesta tecnologia simplifica les auditories de comptes de la vostra organització?

A ComGo hi ha una pestanya on queda registrat tot el que succeeix a la plataforma en tot moment, és una auditoria en temps real. Actualment ens ajuda més en el control i auditoria interna, però pel que fa a tota la gestió la fem a la plataforma, donarem accés als nostres auditors perquè també ells puguin entrar amb les seves claus i verificar tot el que necessitin.

 • Heu notat alguna diferència en la quantia de les donacions des que utilitzeu la nova plataforma?

Com deia, encara no hem volgut oferir-ho a donants externs, atès que la versió 1, beta, no és la definitiva i ComGo està treballant a millorar l’experiència per a ONGs i donants. El que sí que podem confirmar és que les donacions a itwillbe han crescut en els dos últims anys, precisament des que vam introduir la innovació com a valor principal de l’organització i des que iniciem el procés de transformació digital. Amb la qual cosa podem atribuir part d’aquest creixement a l’aposta per la introducció de blockchain en la nostra gestió.

 • Quins són els propers passos que seguireu un cop implantada la tecnologia?

Blockchain és una tecnologia molt nova, cada dia aprenem coses noves. Serà un procés molt llarg. No crec que estigui completament implementada en 2 o 3 anys i segur que llavors apareixeran nous reptes, probablement ja acceptem donacions en criptomoneda, hi haurà molts més actius que es tokenitzaran a més de les pròpies donacions.

L’important és estar al dia de les possibilitats de les tecnologies per anar introduint aquelles més pertinents per a la nostra organització. De moment, amb blockchain en tenim per a una temporada llarga.      

 

 • Com una entitat pot iniciar-se al món del blockchain? Com funciona?

Crec que ComGo serà una bona opció per iniciar-se en blockchain, atès que permetrà fer-ho amb un sol projecte, no cal una transformació completa de l’entitat. Permetrà a un preu molt assequible provar, experimentar i veure què fan altres entitats, etc. De tota manera blockchain no és només això. Es va a poder tenir un wallet i rebre donacions en moneda digital, es va a utilitzar blockchain per enviar microcrèdits P2P, es farà servir per certificar transaccions, i segur que per a mil coses més. ComGo és només una de les possibilitats.      

Entenem blockchain com una tecnologia que ens ajuda a garantir que el que diem i fem, és realment el que fem. I crec que aquest és el pilar de la filantropia.      

 • Us veuríeu capaços d’explicar què és el blockchain, ara que ho apliqueu a la vostra entitat?

No sé si seria capaç de donar una explicació. Cada dia crec que sé menys de la quantitat de coses que surten sobre aquesta tecnologia. Però en la nostra entitat Però en la nostra entitat entenem blockchain com una tecnologia que ens ajuda a garantir que el que diem i fem, és realment el que fem. I crec que aquest és el pilar de la filantropia.

Fotografia extreta de Pixabay