Claus per a la innovació en el món social

30 setembre 2022

Temps de lectura 2 minuts

Què és innovar? Una cerca ràpida al diccionari defineix el concepte com la introducció de novetats, de quelcom nou, en una cosa. Des de m4social treballem per generar un ecosistema d’innovació digital en l’àmbit social. Per què? Entenem que tecnologia i acció social han d’anar de bracet. La innovació tecnològica pot ser una eina molt útil per a l’acció social en la millora de l’atenció a les persones i el seu benestar. Per això, el sector social ha de tenir un grau de digitalització equiparable a altres sectors; totes les solucions tecnològiques han de ser socials, inclusives i sostenibles, i tothom ha de tenir les mateixes oportunitats per gaudir dels beneficis de la tecnologia. 

L’Estudi sobre l’Estat de la Digitalització al Tercer Sector ens revelava que el tercer sector encara té potencial de millora i camí a recórrer per transformar-se digitalment. Amb la voluntat de continuar sumant per connectar l’acció social i el món tecnològic, volem compartir alguns documents, informes o articles que faciliten claus per a la innovació en el món social i que poden resultar útils per a impulsar la transformació tecnològica de la teva entitat social.

 • Les 8 claus d’innovació en el món social de Fundación Telefónica. Llegeix el document complet aquí:
 1. La tecnologia és el mitjà, no el fi. Has de tenir una missió.
 2. Establir relacions i compartir bones pràctiques.
 3. Prioritzar una major inversió en recursos.
 4. Formació per construir equips multidisciplinaris.
 5. Optimitzar processos i prototipar solucions.
 6. Dissenyar sistemes de mesura de dades.
 7. Crear i organitzar espais de trobada al sector.
 8. Reduir la bretxa digital i afavorir l’accessibilitat.

També, podeu trobar consells interessants en l’article 6 claus bàsiques de tota innovació social, d’Elena Martín, editora del blog Idealist, que recull una sèrie de recomanacions de Christopher Fabian, co-fundador de la unitat d’innovació d’UNICEF que recorda la importància de crear per i amb la comunitat i construir sistemes sostenibles i adaptables. 

Innovació oberta; Design thinking per a noves solucions; innovació en l’accés a capital… Bret Waters, professor d’Stanford, reflexiona sobre l’emprenedoria social i les tendències actuals en innovació social en aquesta peça a Medium. 

‘L’intercanvi enriqueix. Tot està en moviment. Com més saps del camp que investigues millor’. La Fundación Mapfre té a la seva pàgina web un apartat on comparteix articles d’experts o novetats en avenços en innovació social que et poden servir d’inspiració: destaquem aquesta peça, ‘Metodologies àgils aplicades a la innovació social’, que es fa ressò del manifest àgil i l’aplica als projectes socials per a recordar-nos que els innovadors socials ajusten el projecte d’acord amb el que aprenen:

 • La major prioritat és satisfer a l’usuari mitjançant el lliurament ràpid i continu de serveis/productes amb valor.
 • Acceptem que els requisits canviïn, fins i tot en etapes tardanes del desenvolupament. Els processos àgils aprofiten el canvi per a proporcionar més impacte a l’usuari. 

Compartir coneixements, llegir sobre experiències d’altres o acostar-nos a iniciatives i bones pràctiques d’innovació social ens ajuda a reflexionar i a continuar aprenent sobre la millor fórmula per accelerar la transformació digital en l’atenció a les persones, contribuint a l’empoderament de la ciutadania i de les entitats socials.