Sis tendències en tecnologia que les entitats socials necessitem entendre aquest 2018

19 març 2018

Temps de lectura 4 minuts

Nonprofit Tech for Good és un blog dirigit als professionals de les entitats socials i les ONGs que parla de l’ús de les tecnologies dins l’àmbit social. Un recurs divulgatiu de qualitat que proporciona recursos relacionats amb Internet i les tecnologies, i que esta sent de gran èxit arribant a les 100.000 visites mensuals i més d’un milió de seguidors a les xarxes socials. Des de m4Social, projecte de la Taula d’entitats dels Tercer Sector Social, hem contactat amb Heather Mansfield, creadora i directora d’aquest blog, per a poder traduir i divulgar alguns dels seus continguts i així fer-los arribar a les entitats catalanes.

Avui volem compartir un post sobre sis conceptes tecnològics, més enllà de les xarxes socials, els smartphones i la captació de fons, que Heather Mansfield considera que configuraran l’ús de l’Internet de les properes dècades i que per això el Tercer Sector necessita entendre.

1. Cadena de blocs o “Blockchain”

Una Cadena de blocs o “Blockchain” és un llibre digital públic que s’utilitza per registrar transaccions a molts ordinadors. D’aquesta manera, les transaccions no es poden modificar de manera retroactiva sense alterar tots els blocs posteriors i produir una col·lusió a la xarxa. Així és especialment adequada per emmagatzemar de forma creixent dades ordenades en el temps i sense possibilitat de modificació ni revisió. Més informació.

Més recursos (anglès): 

NTEN: Restoring Trust in the Nonprofit Sector with Blockchain
Social Media Week: The Essential Guide to Blockchain for Brands
Bond: Top 11 Resources on Blockchain for Global Development

2. Criptomoneda

Una criptomoneda és una moneda digital o virtual que es basa en l’ús de la criptografia per a fer-la difícil de falsificar i més segura. Una de les característiques principals és que, en no ser emesa per cap autoritat central, funciona de manera independent als organismes públics. Més informació (enllaç en anglès)

A dia 15/03/2018 trobem que hi ha 1.656 divises, una capitalització de mercat total de $329.964.381.203

3. Intel·ligència artificial

La intel·ligència artificial (AI) és una àrea d’informàtica que emfatitza la creació de màquines intel·ligents que funcionen i reaccionen com éssers humans. Més informació

Més recursos:

SAS: Artificial Intelligence: What It Is and Why It Matters
Charity Digital News: Artificial Intelligence: The Future of the Charity Sector
Nonprofit Quarterly: Tech Giants Join with Nonprofits to Consider AI Practice

4. Encriptació

L’encriptació de dades tradueix dades a un altre codi, de manera que només les persones que tenen accés a una clau de desxifratge o contrasenya poden llegir-la. Més informació.

Més recursos:

Upwork: Encryption Basics: How It Works & Why You Need It
Nonprofit Risk Management Center: Data Privacy and Cyber Liability
Public Interest Registry: What to Do in the Aftermath of a Data Breach

5. Internet de les coses

L’Internet de les Coses o Internet of things (IoT) és la xarxa de dispositius físics, vehicles, electrodomèstics i altres elements integrats en electrònica, programari, sensors, actuadors i connectivitat que permet la connexió l’intercanvi de dades entre tots aquests elements.

Més recursos:

LinkedIn Group: The Internet of Things for Nonprofit Organizations
Internet Society: The Internet of Things: An Overview
Nonprofit Tech for Good: 5 Ways the Internet of Things Could Transform Fundraising

6. El núvol

La informàtica en núvol significa emmagatzemar i accedir a dades i programes a través d’Internet en comptes de programari i maquinari instal·lats a la ubicació física de la vostra entitat o organització.

Més recursos:

TechSoup Global: Global Survey Reveals Why NGOs Are Moving IT to the Cloud
Charity Digital News: [INFOGRAPHIC] Staying Safe in the Cloud
npEngage: Why is the Cloud Right for Your Nonprofit

 


Article original de:

6 Technology Concepts Nonprofits Need to Understand in 2018