Dades obertes en l’àmbit social

19 maig 2021

Temps de lectura 3 minuts

En l’actualitat parlem de les dades obertes i de la seva importància: coneixem les seves capacitats i incidència en una millor presa de decisions i en el desenvolupament de la gestió pública, contribuint a una major transparència del govern. Però, què són les dades obertes i quins són els seus beneficis per a la societat?

Les dades obertes són conjunts de dades produïdes o recopilades per organismes que es posen a disposició de la ciutadania de forma gratuïta perquè puguin ser utilitzades lliurement, de manera senzilla i còmoda. El principal objectiu de l’obertura de dades públiques és posar a disposició de la societat  les dades que gestiona l’Administració, de manera que qualsevol persona o organització pugui utilitzar-les. 

L’obertura de dades promou la generació d’un Govern transparent, amb un grau més alt de confiança i un ús més eficaç dels recursos. Alhora, possibilita la creació de valor econòmic, generant nous serveis i aplicacions web a partir de dades lliures. Oferir dades obertes és un exercici de transparència informativa que estableix un diàleg actiu, participatiu i bidireccional entre Govern i ciutadans, principi fonamental del Govern obert. 

 

Quin impacte tenen en la nostra vida?

La reutilització de dades obertes ens permet generar una millor anàlisi de la realitat i, a través d’això, poder implementar polítiques més equitatives per a reduir les desigualtats.
La millor manera que tenim d’observar l’impacte social de les dades obertes és a partir d’exemples pràctics sobre diverses temàtiques. Per exemple, a partir de visualitzacions en l’àmbit econòmic-social:

* Mapa de recursos en criança positiva

Tots aquests visors es nodreixen de les dades del Catàleg de Dades Obertes,
on es poden trobar conjunts de dades sobre diverses temàtiques i departaments, com per exemple els següents:

A més, existeix la possibilitat de generar filtres segons paraules clau per a localitzar els conjunts de dades més destacats o per àmbit. Per exemple: filtre per “serveis socials”

 

Com podem reutilitzar aquestes dades?

L’ús dels conjunts de dades del Catàleg de Dades Obertes per part de diversos sectors de la societat, com el personal investigador, periodistes de dades, analistes, estudiants o el propi sector públic, es dóna a través de diverses eines tecnològiques:  

Les visualitzacions i aplicacions generades pels reutilitzadors, tan interns com externs, com per exemple gràfics o mapes, es poden compartir en un espai de la web de la Generalitat, amb l’objectiu de difondre i col·laborar en la construcció d’una millor qualitat de vida dels ciutadans i ciutadanes de Catalunya. Per exemple: 

Si vols col·laborar amb el portal de dades obertes, tens la possibilitat de difondre o explicar la teva experiència a través d’aquest formulari.

 

#Memoris24: Familiaritzar-se amb l’ús de dades obertes a través de la ludificació

Amb motiu del Dia Internacional de Dades Obertes, la  Direcció General de Transparència i Dades Obertes va llançar un Escape Room virtual on, a través de les dades obertes i les visualitzacions es poden dexifrar els enigmes per tal de salvar a la humanitat d’un virus desmemoritzador.

Amb aquest joc es pretén, d’una forma distesa i lúdica, donar a conèixer i posar en valor la utilitat de les dades obertes i la seva importància a la societat, perquè conèixer les dades és tenir la possibilitat d’interpretar la realitat i millorar-la. Fer servir les dades obertes pot ajudar-nos a resoldre problemes i plantejar solucions.

Aquest Escape room estarà disponible al web de dades obertes fins el mes de març de l’any 2022. No us perdeu l’oportunitat de descobrir què són les dades obertes i algunes de les seves aplicacions a través d’aquest joc. 

Sereu capaços de desxifrar l’enigma? Recordeu també que podeu compartir amb nosaltres la vostra experiència amb el joc a través del nostre perfil de twitter: @opendatacat  

 

Direcció General de Transparència i Dades Obertes