El consell assessor de m4Social debat sobre com abordar la digitalització i la innovació des del tercer sector social

13 febrer 2024

Temps de lectura 3 minuts

Aquesta setmana, des de m4Social, el projecte d’innovació digital de la Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, hem organitzat la trobada anual amb el nostre consell assessor, un òrgan consultiu format per professionals de l’àmbit públic i privat que, amb la seva expertesa, ens ajuden a consolidar el pla de treball de m4Social i a teixir aliances per desenvolupar-lo amb èxit.

Durant el decurs de la trobada vam compartir l’estat del projecte de m4Social: les accions i iniciatives que hem desenvolupat durant el 2023 amb l’objectiu de fer incidència, generar coneixement i enfortir el sector, i també els reptes i prioritats que ens marquem pel 2024. A continuació, va començar un debat obert sobre com s’ha d’abordar la digitalització i la innovació des del tercer sector social i com hem de continuar treballant per reduir les noves desigualtats generades per la bretxa digital.  

Una de les prioritats del projecte m4Social de la Taula és combatre aquesta bretxa digital perquè s’ha convertit en un factor més de desigualtat, que multiplica el risc de quedar exclòs. És un repte important perquè la tecnologia és la porta d’accés a molts altres drets que són essencials com treball, educació, formació, participació, entre altres. 

L’objectiu d’aquestes sessions és aprofitar l’experiència i coneixement de les persones que formen part del consell assessor en els camps de la tecnologia, l’emprenedoria i l’acció social per nodrir el nostre projecte, mantenir-nos connectats a la realitat d’aquestes àrees i generar sinergies per tenir un impacte positiu en la societat, especialment en les entitats del tercer sector i en les persones que atenem. 

De les dues hores de debat vam poder extreure algunes idees com la necessitat urgent de compartir i explotar conjuntament les dades i garantir la interoperabilitat, és a dir possibilitar l’intercanvi d’informació entre administracions i entitats socials i avançar cap a una atenció integrada. En relació amb l’enfortiment del sector, es va apuntar com a imprescindible el treball comú entre entitats, compartint eines i serveis, i l’aposta per la formació i capacitació de les professionals i de les persones que acompanyen, i es va insistir que la transformació digital de les entitats passa per promoure un canvi cultural i de manera de fer, no només per la incorporació d’eines i tecnologia. 

Les persones que formen part del consell assessor de m4Social provenen de l’Administració Pública, l’àmbit privat i el tercer sector. Són: Luis Rojo, Responsable d’Acció Social de Fundación Telefónica; Ricard Faura, Director del Servei de Capacitació a la Generalitat de Catalunya; Sonia Fuertes, Comissionada d’Acció Social a l’Ajuntament de Barcelona; Sara Díaz, Directora del foment digital – Barcelona Activa; David Velasco, Director del Departament  del Programa Gent Gran Fundació La Caixa; Lluís Torrens,  Secretari d’Afers Socials i Famílies a la Generalitat de Catalunya; Santi Gallardo, director de l’Administració Oberta de Catalunya; Eduard Martin,  Director d’Innovació de la Fundació Mobile World Capital, i Genís Roca, fundador de la Fundació PuntCat. També formen part de l’òrgan, però no van poder participar d’aquesta darrera trobada Albert Sabater, director de la Càtedra-Observatori d’ètica d’intel·ligència artificial de Catalunya; Meritxell Bautista, fundadora de FibraCat i presidenta executiva de Manix Capital; Àngels Ucero, directora de Fundació Cellnex, i Marc Torrent, responsable de dades i analítica a Bon Preu S.A.U.

Des de m4Social agraïm, un cop més, la participació de totes aquestes veus expertes en el debat i la seva contribució al projecte. 

consell assessor de m4Social