Els regals socials d’aquest Nadal

23 desembre 2019

Temps de lectura 2 minuts

Ara s’acosten les Festes de Nadal, el tió, els reis i els àpats abundants seran els protagonistes dels pròxims dies. És la gran època dels regals, el que fa que el consum s’incrementi a totes les llars amb el consegüent impacte que l’activitat de comprar pot ocasionar. Segons les dades de l’’Estudi de consum nadalenc 2019, realitzat per la Consultora Deloitte, les llars de l’estat espanyol gastaran una mitjana de 554 euros per Nadal. A aquesta xifra, hi podem sumar el consum que hem realitzat la ciutadania catalana al black friday i al cyber monday, que enguany, segons el diari de Girona, ha pujat a uns 282 euros de mitjana per persona.

Des de fa un bon grapat d’anys hi ha entitats que durant tot l’any, però especialment en aquestes dates, treballen per la promoció del consum responsable i la cultura de l’economia social i solidària. Aquestes entitats aprofiten aquestes dates per realitzar campanyes de donacions i regals solidaris, on no hi trobareu a faltar la diversitat d’opcions. Alguns exemples van des de comprar un calendari del 2020, a productes artesanals per gaudir als àpats de Nadal.

Enmig de totes aquestes iniciatives hi ha el Mercat Social, és un projecte impulsat per la Federació Catalana de Voluntariat Social nascut el 2013 i que ofereix al seu aparador més de 400 productes i serveis que proveeixen prop de 34 entitats socials. El mercat ofereix una diversitat que va des de l’alimentació, la llar, la roba, o la bijuteria fins a la papereria o jocs. La seva filosofia de mercat fa que també s’hi ofereixin altres tipus de serveis, com ara càterings, disseny i estampació, regals per a celebracions o, fins i tot, serveis d’obres menors o de pintura. Si no sabem que regalar, el mercatsocial.cat, també ens ofereix idees de regals pensades per a totes les butxaques i situacions, ja que hi trobareu productes per menys de 10 € o lots de Nadal per empreses o particulars.

Comoditat sí, responsabilitat també

És evident que comprar en línia, és molt còmode per a tothom, perquè permet fer compres petites que les duen allà on demanis. Tanmateix hem de ser conscients de l’impacte que genera la nostra compra. Comprar de manera responsable fomentem diferents beneficis, com ara facilitar el desenvolupament de projectes que milloren la qualitat de vida d’infants, joves, gent gran i persones amb malalties, a part de promoure activament la inserció sociolaboral de col·lectius vulnerables o la sostenibilitat dels productes. El Nadal és també una època de solidaritat.

La diversitat de projectes socials existents fa que, més enllà del que avui us hem presentat, podeu trobar moltes iniciatives interessants de campanyes de donatius o de regals solidaris. T’animem que ho exploris i ho comparteixis amb nosaltres!

Fotografia de Kira auf der Heide