#esTICenllaçat : un pont entre les TIC i les entitats socials per impulsar la transformació digital

15 març 2017

Temps de lectura 2 minuts

A la primera edició d’ #esTICenllaçat, s’han desenvolupat 9 projectes amb la participació de 127 treballadors d’ONGs catalanes i 37 voluntaris del sector de les TIC.

Fa un any, amb l’objectiu de millorar l’accés i la formació TIC de les entitats socials a Catalunya, la Fundació Real Dreams, el Cercle Tecnològic de Catalunya (CTecno) i Taula d’Entitats del Tercer Sector Social a Catalunya van llançar el programa #esTICenllaçat. La iniciativa ha consistit en què voluntaris d’empreses TIC i independents han apadrinat el desenvolupament de projectes tecnològics per cobrir les necessitats tecnològiques de les entitats socials.

A l’acte de clausura del programa, celebrat el 14 de març, David Levy, president de la Fundació Real Dreams, ha destacat que aquest programa “ha permès poder fer de pont entre les empreses amb els recursos TIC i el coneixement social de les entitats socials”.

Per Joan Ramon Barrera, vicepresident i responsable de l’àrea d’Acció Social del CTecno, la construcció d’aquest pont i d’un espai d’intercanvi de coneixement “era necessària per poder generar valor i afavorir canvis socials positius”.  En aquesta línia, el director general de la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social a Catalunya, Toni Codina ha definit el programa com “una mostra excel·lent dels beneficis que pot aportar el vincle entre les empreses TIC i les entitats socials als destinataris dels projectes”.

Un dels projectes desenvolupats ha estat la creació d’una app i una web  per l’entitat Sports2Live que té l’objectiu de donar suport, a través d’un programa esportiu específic (natació, ciclisme, running, pàdel…), a persones que tenen o han tingut problemes d’addiccions o de salut mental.  “Necessitàvem una app per poder millorar el seguiment dels entrenaments, per tal de tenir dades actualitzades que poguessin utilitzar els terapeutes durant les consultes amb els nostres usuaris” ha explicat el president d’Sports2Live, Eduardo Torras. L’app i la web han estat creades per l’empresa BaseTIS que ha participat com a voluntària al programa. “Teníem curiositat per conèixer aquest programa i veure allò que podíem aportar a una entitat social seguint el nostre esperit solidari”, ha explicat Angel Casellas, mobile project manager de BaseTIS.

El nou director de Banc dels Aliments a Barcelona, Lluís Fatjó-Vilas ha destacat la importància de definir els usos de les tecnologies perquè “tota la tecnologia és una eina que no funciona si no sabem perquè la volem fer servir”. Fatjó-Vilas ha presentat les diferents eines TIC que s’implementen al Banc dels Aliments per a garantir una gestió eficaç i eficient de la consecució i distribució dels aliments.