Fundación ONCE: revolucionant l’accessibilitat gràcies a la IA

8 març 2024

Temps de lectura 2 minuts

Des de 1988, la Fundación ONCE contribueix a la plena inclusió social de les persones amb discapacitat, ajudant a fer efectiu el principi d’igualtat d’oportunitats i de no-discriminació. Amb aquest objectiu, des del seu centre de Dirección de Accesibilidad Universal e Innovación treballen per promoure el disseny per a totes les persones i l’accessibilitat universal com a condició imprescindible per la igualtat d’oportunitats de les persones amb discapacitat.

En el marc de la jornada de m4Social al Mobile World Congress 2024, la Fundación ONCE ha compartit una sèrie de projectes que mostren la tasca imprescindible de l’organització per millorar la vida de les persones amb discapacitat a través de la tecnologia. Així, ha presentat iniciatives com AccessRobots, Walkerpisa i Gossa, basades en intel·ligència artificial, que faciliten la mobilitat o l’accés a l’ocupació en condicions d’igualtat. 

AccessRobots: assistència innovadora

AccessRobots, desenvolupat a través d’Inserta Innovació, és el primer robot capaç d’oferir assistència a persones amb discapacitat (sensorial, física i cognitiva) en entorns complexos com hospitals, aeroports, estacions de tren o grans superfícies comercials. Aquest robot els hi proporciona seguretat i autonomia, eliminant les barreres a les quals s’enfronten habitualment en moure’s per aquests espais. 

Walkerpisa: mobilitat accessible en l’entorn urbà

El projecte Walkerpisa té com a objectiu desenvolupar una nova solució tecnològica de sensorització del paviment urbà, basada en IA, que ofereix assistència i informació personalitzada per a una mobilitat accessible, lliure i segura dins de l’entorn urbà per a les persones amb discapacitat.

Gossa: cap a una ocupació més inclusiva

Gossa, liderat per Fundación ONCE amb la col·laboració tecnològica de Microsoft, busca fer més inclusius els processos de selecció de personal, permetent que persones amb discapacitat visual, auditiva, física i cognitiva puguin accedir a proves d’avaluació de soft skills en un entorn inclusiu i accessible, utilitzant la IA i la gamificació.

Un compromís amb l’accessibilitat i la innovació

Jesús Hernández, director d’Accessibilitat i Innovació de Fundación ONCE, ha estat l’encarregat de presentar aquests projectes en la jornada ‘Intel·ligència artificial i drets socials’ organitzada per m4Social, en col·laboració amb la Fundació Mobile World Capital Barcelona i la European Social Network, i ha posat de manifest el compromís de la Fundación ONCE amb la creació d’un entorn més accessible i inclusiu, a través de la innovació i la col·laboració tecnològica. Amb l’impuls d’AccessRobots, Walkerpisa i Gossa, la Fundación ONCE no només està millorant la mobilitat i l’accés a l’ocupació de les persones amb discapacitat, sinó que també està establint nous estàndards d’inclusió i accessibilitat en la societat, així com reivindicant la importància de la tecnologia com a eina per superar les barreres i promoure una societat més justa per a tothom.