Idees per un Nadal TIC més social

23 desembre 2022

Temps de lectura 3 minuts

Nadal ja és aquí i això és sinònim de regals, consum, àpats nadalencs i família. Segons el darrer estudi de Consum Nadalenc de Deloitte, cada ciutadà de l’estat espanyol gastarà aquestes festes un 0,4% més que fa un any. De mitja, la despesa serà de 634 euros, dels quals un 25% es gastaran en compres en línia. Entre sopars, dinars, amics invisibles, el tió, els reis mags… durant les festes nadalenques es fa difícil no gastar més de l’habitual.

Entre compra i compra, sovint fem un consum menys responsable. El consum responsable, un consum que garanteix els drets humans i la protecció del medi ambient, és un dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de Nacions Unides. Segons aquest organisme, contribueix a una millor qualitat de vida per a tots i totes. 

Ser un consumidor conscienciat pot resultar complex, especialment durant aquestes dates, però des de m4Social, volem compartir amb vosaltres una sèrie d’idees, opcions i recomanacions per fer regals TIC de forma més responsable!

  • Regals pels més geeks

Va amb l’ordinador a tot arreu i mai es desenganxa del mòbil? Proveu de buscar una funda produïda de forma responsable perquè cuidi el seu portàtil o el seu telèfon! També, podeu optar per regalar unes ulleres amb filtre per a la llum blava: una sobreexposició a llum blava artificial emesa per fonts de llum LED com els dispositius digitals pot comprar un risc per a la salut visual. Cal protegir la vista! 

Continuem! Coneixeu els carregadors solars per a mòbils? Pot ser una eina útil per reduir el consum d’electricitat. És un petit pas, però permet carregar la bateria amb la llum solar! D’altra banda, en cas que hagi de renovar el seu ordinador, mòbil o tauleta, penseu a comprar-li un producte reacondicionat… la tecnologia de primera mà ja no està de moda! 

Més idees! Entre les estanteries d’una llibreria, podeu trobar un bon grapat de lectures per regalar que reflexionen al voltant de la societat, la transformació digital, l’acció social o el futur que ens espera. La literatura pot ser una font única d’inspiració per ajudar-nos a comprendre millor el món que ens envolta, convidar-nos a repensar l’atenció a les persones o donar-nos eines per generar un ecosistema d’innovació digital en l’àmbit social. 

Encara un parell d’opcions més, aquest cop “experiencials”. Regalar un curs o taller, sempre funciona! Si és un amant de la tecnologia, busqueu opcions, per exemple, al Canòdrom: disseny de videojocs amb perspectiva crítica, autodefensa digital, creació d’aplicacions mòbils… i molt més! També, en cas que no pari de parlar de la intel·ligència artificial, el podreu fer content amb crèdits per continuar creant obres d’art amb DALL·E.

  • On comprar els regals?

8a Fira de Consum Responsable i d’Economia Social i Solidària
Fins al 30 de desembre, la plaça de Catalunya és l’escenari de la 8a Fira de Consum Responsable i d’Economia Social i Solidària, organitzada per l’Ajuntament de Barcelona. A la Fira trobareu diferents casetes que ofereixen un ventall ampli d’opcions: artesania, roba, tèxtil, cultura, llibres, alimentació i altres articles de petit comerç, bons i locals. També, podreu visitar la caseta de l’Espai Consum Responsable on us assessoraran sobre on comprar i on trobar iniciatives de l’economia social i solidària

Pam a pam
Pam a pam és molt més que un mapa. Busques alternatives de consum on fer les teves compres de Nadal? Pam a pam és una eina col·lectiva que mostra que existeix una economia al servei de les persones a Catalunya i convida a participar-hi. En el mapa es poden trobar iniciatives d’alimentació, habitatge, serveis… per consumir d’acord amb els valors de l’economia solidària

La Zona
La Zona és un mercat digital on trobaràs productes i serveis de consum responsable. Aposten per un model de consum local, centrat en les persones i en equilibri amb el medi ambient. Trobaràs productes de proximitat, respectuosos amb els drets de les treballadores que participen en la seva elaboració i sostenibles. I, també, podràs contractar serveis regits pels mateixos valors. Les compres a través d’Internet també poden ser de consum responsable!